Κλειστή σήμερα η Wall Street λόγω Μπους, σώθηκε από νέο sell-off ο Dow… όχι όμως και η Ευρώπη – Βαριές απώλειες σε Γερμανία και Λονδίνο, νέα βουτιά στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω εμπορίου – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία η αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων – Όλα τα βλέμματα στο πετρέλαιο εν όψει ΟΠΕΚ

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Νέα ισχυρή βουτιά κατέγραψαν σήμερα τόσο τα ευρωπαϊκά, όσο και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Η Wall Street είναι κλειστή λόγω εθνικού πένθους για την κηδεία του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ωστόσο οι κραδασμοί από το χθεσινό sell-off στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (που έφτασε το -3,8%), αντηχούν «για τα καλά» σήμερα στις διεθνείς αγορές. Αναμενόμενο, καθώς η απότομη βουτιά του «Αμερικάνου» χθες συνέβη αφότου είχε κλείσει η Ευρώπη.

Οι ευρωαγορές βούτηξαν σήμερα σε χαμηλό δύο εβδομάδων, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει 1,19%, τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 20 ημέρες, εν μέσω νέων ισχυρών πιέσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πλήττονται σημαντικά από τους εμπορικούς δασμούς Τραμπ.

Daimler, BMW και Volkswagen υποχώρησαν έως και 0,90% σήμερα, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες που ξεπέρασαν το 2,5%. Ο Γούιλμπορ Ρος (Υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ) δήλωσε χθες ότι θέλει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γερμανικών αυτοκινήτων να γίνεται σε αμερικανικό έδαφος.

Η κλειστή Wall Street έσωσε τον Dow;

Υπενθυμίζεται ότι ο Dow Jones το βράδυ της Τρίτης έχασε 800 μονάδες, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας, κάτι που σχεδόν πάντα σημαίνει πτώση και την επομένη… Ίσως η κλειστή Wall Street όμως λόγω Μπους δώσει χρόνο στους επενδυτές να «ηρεμήσουν».

Όλοι οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έχασαν πάνω από 3% την Τρίτη

stocksrout.png

Ωστόσο οι αγορές δείχνουν να μην έχουν πειστεί ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως υπάρχει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος που υπονομεύει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, και για πολλούς προμηνύει ύφεση (αρχικά σε ΗΠΑ και κατ’ επέκταση στις υπόλοιπες αγορές).

Γιατί τα ομόλογα φοβίζουν τις αγορές: Πρόκειται για την αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα, κάτι που συνέβη χθες, για πρώτη φορά μετά το 2007. Η απόδοση του αμερικανικού 3ετούς ξεπέρασε για πρώτη φορά σε 10 χρόνια αυτήν του 5ετούς, ενώ το αμερικανικό 10ετές αποκλιμακώνεται στο 2,91%, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του 10ετούς.

Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων -που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων- θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης.

firsttoinvert.png

Αναλυτικότερα τι συνέβη σήμερα στις αγορές: Βουτιά 1,4%, η μεγαλύτερη εδώ και οχτώ εβδομάδες, στο Παρίσι και στο Λονδίνο, και κέρδη για τη στερλίνα μετά τη δημοσίευση του κειμένου της πλήρους νομικής γνωμοδότησης για το Brexit που έλαβε η κυβέρνηση, στο οποίο αναφέρεται πως η Βρετανία θα μπορούσε να παγιδευτεί «επ’ αόριστον» σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αν οι βουλευτές υποστηρίξουν τη συμφωνία της Μέι.

Ηπιότερες οι απώλειες στα χρηματιστήρια του Νότου. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο ευρωπαϊκός κλάδος κατασκευών και υλικών, κλείνοντας με απώλειες σχεδόν 1,8%, εν μέσω των ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει τελειώσει, παρά την εμπορική «εκεχειρία» 90+ ημερών που συμφώνησαν το σ/κ οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Παραμένει κυρίαρχο το δολάριο – Η προσοχή στο πετρέλαιο

Το δολάριο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς συναλλάγματος και σήμερα, με το ευρώ στο 1,135 EUR/USD, ενώ υποχώρησε και το γιεν, που αποτελεί ανέκαθεν ασφαλές καταφύγιο. Οι αναδυόμενες αγορές που επηρεάζονται άμεσα από την άνοδο του δολαρίου, υποχώρησαν κατά 1,3% σήμερα.

Εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον σήμερα των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις για το πετρέλαιο, εν όψει της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης ΟΠΕΚ. Το καρτέλ θέλει μείωση της παραγωγής… ο Τραμπ όχι. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ.

Στο διάγραμμα: H πορεία των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με την παραγωγή. Οι Σαουδάραβες καλούν το καρτέλ να έρθει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Όμως η επιρροή του Τραμπ στους Σαουδάραβες είναι γνωστή. Με αυτά τα δεδομένα, πως θα διαμορφωθεί η αγορά;

jointeffort.png

Δείκτες/Μακροοικονομικά

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,19% κι έκλεισε στις 11.200,24 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,44% στις 6.921,84 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 4.944,37 μονάδες.

Μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 19.328,70 μονάδες, καθώς Ρώμη και Βρυξέλλες δείχνουν ότι βρίσκονται πιο κοντά σε συμβιβασμό.

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, G. Oettinger, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει σήμερα ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού που να συμβαδίζει και να συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολίσθησε στο 3,07% από 3,151% στο χθεσινό κλείσιμο.

Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2018, με τον σύνθετο PMI της Markit να υποχωρεί στις 52,7 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο το 2016- από 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο του 2018.

Σε χαμηλά 6 μηνών υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών στη Γερμανία, με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στις 53,3 μονάδες, έναντι των 54,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα.

125deiktess.PNG

Μερικές ακόμη βασικές αγορές. Σημειώνεται ότι χθες ο χρυσός κέρδισε σημαντικό έδαφος καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια μετά το sell-off στις ΗΠΑ. Σήμερα ωστόσο υπήρξε ιστορική στιγμή για τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς το παλλάδιο ξεπέρασε πλέον τον χρυσό, στα 1.255 δολάρια/ουγγια, και είναι το πλέον πολυτιμότερο μέταλλο στον κόσμο! Διαβάστε περισσότερα εδώ.

512basikes.PNG