Στους αναλυτές, οι οποίοι εκπέμπουν «SOS» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, έρχεται να προστεθεί η Goldman Sachs, η οποία προειδοποιεί ότι το δύσκολο μακροοικονομικό σκηνικό ρίχνει βαριά «σκιά» στα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία της ηπείρου. 

Η αμερικανική τράπεζα, συγκεκριμένα, παραμένει επιφυλακτική για την περιοχή, επικαλούμενη την ενεργειακή κρίση, τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει των εκλογών της Ιταλίας (25 Σεπτεμβρίου).  

«Οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει και την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο στην ύφεση -αν κι αυτή θα είναι σχετικά ήπια. Παράλληλα προβλέπουν μια επιτάχυνση της σύσφιγξης (αύξηση επιτοκίων) τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο κι από την Τράπεζα της Αγγλίας» αναφέρεται, σε σχετικό σημείωμα της Goldman Sachs. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχοντας ως στόχο την ανάσχεση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 1,25%, ενώ η Bank of England έχει διαμορφώσει τα επιτόκια στο 1,75%.  

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs εξακολουθεί να δηλώνει «underweight» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτιμώντας ότι οι τρέχουσες τιμές στα χρηματιστηριακά ταμπλό αντανακλούν επαρκώς το σχετικά υψηλότερο ρίσκο σε σχέση με τις ΗΠΑ. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές υπο-αποδίδουν σταθερά από τις αρχές του έτους, σε επίπεδο δολαρίου, εξαιτίας και της υποχώρησης του ευρώ κατά τουλάχιστον 10%. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Deutsche Bank, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οι επενδυτές «σήκωσαν» περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τις συνολικές εκροές του τελευταίου 6μήνου να εκτινάσσονται στα 83 δισ. ευρώ. Ανάμεσα σ’ αυτούς που πήραν τα… πράγματά τους και έφυγαν είναι τόσο η BlackRock, όσο και η Amundi. 

relates to An $83 Billion Investor Stampede Shows Scale of Europe’s Woes

Την ίδια ώρα, ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων, όπου οι απώλειες είναι εντονότερες σε σχέση με τις μετοχές.  

Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία της Ευρώπης δεν έχουν υποστεί ουσιαστικές υποβαθμίσεις, με τις προβλέψεις να παραμένουν αισθητά άνω των επιπέδων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η Citigroup, ωστόσο, προβλέπει μια σειρά υποβαθμίσεων στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων θα υποστούν τη μεγαλύτερη κάμψη της τελευταίας δεκαετίας -ίσως και περισσότερο.    

Διαβάστε επίσης

Οι… κεφάτοι του Βελόπουλου, η Εθνική ο Τσίπρας και οι κελεμπίες, τα λιμάνια, ο Μουζάκης και ο Ικτίνος

Δημήτρης Ιτούδης: Από τις αγροτικές καλλιέργειες, στα «χρυσά» συμβόλαια Ρώσων και Τούρκων

Ένα «βασιλικό» project άνω των 25 εκατ. ευρώ στην Κύθνο (pics)