Στη διαδρομή προς τη Μύκονο, τα… μελτέμια του ελληνικού καλοκαιριού έφεραν την αναγκαστική στάση στην Κύθνο που αποδείχθηκε καθοριστική για τη συνέχεια. Hταν όταν ο Άβραχαμ Ραβίντ, επιχειρηματίας από το Ισραήλ, ερωτεύτηκε το νησί, αγόρασε εξοχικό και απέκτησε το δικό του «χωριό», όπως λέει ο ίδιος.

Αυτό που επισκέπτεται κάθε μήνα, ενώ πλέον σχεδιάζει και τη μεγαλύτερη επένδυση στην Κύθνο άνω των 25 εκατ. ευρώ, σε ένα εμβληματικό ακίνητο όπως είναι το παλιό «Ξενία», με τις λουτρικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από την περίοδο της βασίλισσας Αμαλίας.

«Η πρώτη σκέψη για την αξιοποίηση του “Ξενία” ήρθε το 2018», επισημαίνει ο ίδιος στο «business stories» για το ακίνητο που έχει περάσει από χίλια κύματα τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας εγκαταλειφθεί και λεηλατηθεί στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, όταν είχαν γίνει και κάποιες άλλες προσπάθειες για την αξιοποίησή του, οι οποίες όμως κατέληξαν άκαρπες.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, το πρώην «Ξενία» στα Λουτρά Κύθνου και οι εγκαταστάσεις χρήσης των ιαματικών πηγών «Αγιοι Ανάργυροι» και «Κάκκαβος» πέρασαν και επίσημα στην εταιρεία Xenia Kythnos, που αναδείχτηκε πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία μακροχρόνιας παραχώρησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με τους επενδυτές, τον κ. Ραβίντ και τη σύζυγό του Mίτσαλ, να επενδύουν παράλληλα και στην αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και της ελληνικής Πολιτείας για το απαιτητικό κομμάτι των αδειοδοτήσεων και την ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου που περιλαμβάνει ένα 5άστερο μεικτό project με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αλλά και βίλες, αξίας τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.

O Αβραχαμ Ραβίντ (με το άσπρο πουκάμισο), τη σύζυγό του Μιτσάλ Ραβίντ, τον δικηγόρο του Χρήστο Πλιάτσικα (όρθιο) και τον συνεργάτη του Γιώργο Βαδιβούλη (αριστερά)

Οι επιμέρους μελέτες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για το έργο, για το οποίο ο αρχικός στόχος που έχει τεθεί όσον αφορά τη λειτουργία του είναι σε ορίζοντα τριετίας.

Τι λένε ο κ. Ραβίντ και η σύζυγός του για τον… άνεμο που τους έφερε στο νησί; «Αυτός ήταν που μας έκανε να ανακαλύψουμε την ομορφιά της Κύθνου στον δρόμο μας προς τη Μύκονο, λόγω του ισχυρού μελτεμιού. Η ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα ξεκινά από το γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου αγαπάμε την Ελλάδα και την κουλτούρα της χώρας, τις παραδόσεις της, τον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής. Το νησί της Κύθνου έχει διατηρήσει τις πραγματικές αξίες της ζωής στους ανθρώπους της, έχει πιο οικογενειακό χαρακτήρα και θεωρούμε ότι τώρα, με το νέο project, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να βοηθήσουμε στην προώθηση της τοπικής οικονομίας, να αναπτύξουμε τον τουρισμό και να χτίσουμε ένα πιο ανεξάρτητο οικονομικά νησί και μια πιο ανεξάρτητη, οικονομικά, κοινότητα».

Η ενασχόληση με τον τουρισμό για το ζεύγος Ραβίντ δεν έρχεται τώρα: «Δραστηριοποιούμαστε και οι δύο στον τομέα του λιανεμπορίου, η Mίτσαλ στον τομέα του σχεδιασμού εσωτερικών εμπορικών χώρων κι εγώ στον τομέα των σούπερ μάρκετ, στην ανάπτυξη κατασκευή και διαχείριση. Και οι δύο, όμως, ξεκινήσαμε την επαγγελματική μας πορεία στην τουριστική αγορά, η σύζυγός μου στη Hertz κι εγώ στον τομέα των ξενοδοχείων».

Τι περιλαμβάνει το project

Τώρα, το σχέδιο για τη δημιουργία του «Genesis of The Royal Baths of Kythnos», όπως θα ονομαστεί το νέο 5άστερο project στο νησί, στα ιστορικά λουτρά που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν μετά από επιθυμία της βασίλισσας Αμαλίας «είναι ένα όραμα δημιουργίας ενός κέντρου αναζωογόνησης, υγείας και χαλάρωσης με πολυτελείς βίλες, σουίτες, ανοιχτό δημόσιο πάρκο και ίσως μια μέρα, με μια μεγάλη μαρίνα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Λουτρών», όπως αναφέρει ο κ. Ραβίντ, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι η αφορμή ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες επενδύσεις στο νησί.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα κυμανθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του αρχικώς αναμενομένου, δεδομένου ότι πέραν του παλιού «Ξενία» και των λουτρικών εγκαταστάσεων οι επενδυτές έχουν αγοράσει και επιπλέον εκτάσεις περί τα 14 στρέμματα όπου σχεδιάζουν και τη δημιουργία κατοικιών, υπόσκαφων και μη. Με βάση τον σχεδιασμό και με δεδομένες τις συμπληρωματικές αγορές όμορων ακινήτων, η δυναμικότητα της ξενοδοχειακής μονάδας μπορεί να φτάσει τα 80-90 δωμάτια (από τα 40 που ήταν στο παρελθόν), το κόστος ανακαίνισης εκτιμάται σε αυτή τη φάση στα πέριξ των 8-9 εκατ. ευρώ, ενώ για τις κατοικίες υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσουν και με τη μορφή ενός είδους επενδυτικού προϊόντος. Στα αρχιτεκτονικά σχέδια οι επενδυτές έχουν προτείνει και την πράσινη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το «Ξενία» και προβλέπεται να παραμείνει ως δημοτική έκταση, χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου.

Με βάση τη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία Xenia Kythnos αναλαμβάνει για χρονικό διάστημα 99 ετών το δικαίωμα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τ.μ. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 3 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα αποκατασταθεί και θα επαναλειτουργήσει μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ θα αναβαθμιστεί και το μνημείο των ιστορικών εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύθνου και του ιαματικού τουρισμού. Το κομμάτι της ευεξίας θα είναι το κυρίαρχο, ενώ, με βάση τον σχεδιασμό, οι χώροι της εστίασης θα είναι περιορισμένοι, «ώστε να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τοπικές επιχειρήσεις».

Αδειοδοτήσεις και ρίσκα

Σε σχέση με τον μακρύ δρόμο των αδειοδοτήσεων, που μάλιστα προβλέπεται να είναι ακόμη πιο δύσκολος λόγω και του ιστορικού χαρακτήρα του ακινήτου, ο κ. Ραβίντ προσβλέπει στη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών «κι ελπίζω να είναι θετική η τελική αποτίμηση». Στην παρούσα φάση έχουν ληφθεί οι πρώτες άδειες για καθαρισμούς και κάποιες προκαταρκτικές εργασίες, με τους επενδυτές να δηλώνουν ότι «αμέσως μόλις εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις θα ξεκινήσουν οι κυρίως εργασίες την επόμενη μέρα».

Το συγκρότημα όπως είναι σήμερα

Στο ερώτημα σε σχέση με το ρίσκο της επένδυσης και το σκεπτικό με το οποίο το ζεύγος Ραβίντ αποφάσισε να επενδύσει σε ένα νησί το οποίο, έστω και αν είναι κοντά στην Αθήνα, δεν ανήκει στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς της χώρας -πολύ περισσότερα όταν τα κεφάλαια που τοποθετούν είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ- ο κ. Ραβίντ απαντά ότι «οι τουριστικοί προορισμοί λειτουργούν ανάλογα και με τις τάσεις, αλλάζουν όσον αφορά τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι η σειρά της Κύθνου να βγει μπροστά και ακριβώς χάρη στις ιαματικές πηγές μπορεί να έχει μεγάλη σεζόν, ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι η ευτυχία και οι στιγμές χαράς είναι μπροστά στα μάτια τους και δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν ώρες για να τη βρουν» και αυτήν ακριβώς την ευκαιρία προσφέρει η Κύθνος που είναι εύκολα προσβάσιμη και από την Αθήνα.

Ο κ. Ραβίντ επισημαίνει ότι «ως επιχειρηματίες επιλέγουμε projects που αντανακλούν τις προσωπικότητές μας. Μια νέα δραστηριότητα, οποιαδήποτε, ενέχει πάντα ρίσκο και ο καλός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την καλή διαχείριση-πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων είναι βασικές παράμετροι που μειώνουν το ρίσκο. Προσωπικά ξεκίνησα με ένα σούπερ μάρκετ και τώρα έχουμε 63, αναπτύσσοντας επτά ακόμη». Σημειωτέον ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Victory, με πάνω από 3.000 εργαζομένους σήμερα και έδρα στο Ισραήλ, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, και δραστηριοποιείται πλέον και στον τομέα της χονδρικής τροφίμων.

Η ιστορία των λουτρών

Η Κύθνος έχει μακρά ιστορία στις ιαματικές πηγές και τη λουτροθεραπεία. Στους νεότερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, Θερμιά, από τις ζεστές ιαματικές πηγές οι οποίες βρίσκονται στο γραφικό όρμο των Λουτρών, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1836 έφτασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Κρίστιαν Χάνσεν, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών με μαρμάρινους λουτήρες, ενώ από το 1845 η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία στο νησί, γι’ αυτό και το ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία.

Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ερνστ Τσίλερ την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου. Η κατασκευή του υδροθεραπευτηρίου εκτιμάται ότι έγινε μετά από παρότρυνση της βασίλισσας Αμαλίας. Οι τελευταίες αλλαγές και προσθήκες στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1964-1970.

Διαβάστε επίσης:

Το μυστήριο των υποκλοπών, ο Στουρνάρας και η Βρεττού, οι Έλληνες μνηστήρες της Τράπεζας Κύπρου και Κουτσολιούτσος με τη Μαρί Σαντάλ στις Σπέτσες 

Οι τρεις σταθμοί για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης

Lone Star: Το τρίμηνο «φλερτ» με την Τράπεζα Κύπρου, το εγχώριο ενδιαφέρον και ο «σκιώδης» John Grayken