Συνεχίζει το ξέφρενο ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί ευρώ σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και σήμερα το ευρώ, κατοχυρώνοντας τα κέρδη σχεδόν 3,3% που έχει σημειώσει έναντι του δολαρίου  από την αρχή του Ιουλίου, φέρνοντας την Πέμπτη την ισοτιμία οριακά άνω του 1,16, επίπεδο το οποίο ξεπέρασε σήμερα, παρά την αρχική ατολμία που έδειξε στις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα απολαμβάνει τη θετικό μομέντουμ το οποίο διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης και το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το διάστημα 2021/27.

Το ευρώ σε αντίθεση φάνηκε με τις ευρωπαϊκές μετοχές έδειξε να επηρεάζεται θετικά από τα προκαταρκτικά στοιχεία για την απόδοση του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, ο οποίος γύρισε σε ανάπτυξη στο σύνολο των μεγαλυτέρων οικονομιών του μπλοκ, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου σημείωσε κέρδη 0,4% διαμορφώνοντας την ισοτιμία στο 1,1642, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ελάχιστα υψηλότερα σε σχέση με τη βρετανική στερλίνα κινήθηκε το ευρώ, στις 91,06 πένες, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου ενισχύθηκε 0,1% στο 1,0737.

Το δολάριο από τη μεριά του δέχθηκε έντονες πιέσεις , με το δείκτη του αμερικανικού νομίσματος έναντι μιας ομάδας 6 βασικών νομισμάτων να κατρακυλάει σε χαμηλό 22 μηνών, μετά την εντολή του Πεκίνου στο αμερικανικό προξενείο στην πόλη Τσενγκτού να κλείσει ως αντίποινα για την αντίστοιχη εντολή της Ουάσιγκτον προς το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα υποχώρησε κατά 0,3% στο 1,2735, παρόμοια ήταν και η υποχώρησή του έναντι του ελβετικού φράφκου στο 0,9223, ενώ απώλειες σημείωσε και έναντι των δολαρίων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Αντίδραση έναντι του δολαρίου έβγαλε και το ρωσικό ρούβλι, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να μειώσει το βασικό της χρηματοδοτικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25% από 4,50%.