Πρώτα έρχεται η τραγωδία στα Τέμπη, μετά η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ και ύστερα η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse. Εσχάτως «ξεφυτρώνει» και το πρόβλημα της Deutsche Bank, το οποίο υπενθυμίζει σε όλους την εύθραυστη εμπιστοσύνη προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω είναι αδύνατο να μην επηρεάσουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα σε λίγες εβδομάδες «βλέπει» να απομακρύνεται παρασάγγας από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8,5 ετών και να «σβήνει» ένα μεγάλο μέρος των ετήσιων κερδών του 2023.

Την 1η Μαρτίου, όταν ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωνε στις 1.133 μονάδες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε μερικές ημέρες αργότερα.

Το δυστύχημα στα Τέμπη επαναφέρει στο προσκήνιο τους πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι για διάφορους λόγους είχαν παραμεριστεί μέχρι τότε. Η μετάθεση των εκλογών για τον Μάιο, η δυσκολία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και η δυσπιστία προς τα κόμματα εξουσίας, δημιουργούν ένα καθοδικό σπιράλ, το οποίο μας οδηγεί έως τις 1.076 μονάδες μέσα σε μόλις πέντε συνεδριάσεις.

Το χτύπημα από ΗΠΑ και Ελβετία

Στις 10 Μαρτίου ακολουθεί η μεγάλη αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, με τη Silicon Valley Bank να κατεβάζει ρολά και τη Federal Reserve να παρεμβαίνει άμεσα, προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά. Μέσα σε λίγες ώρες έπεται και η κατάρρευση της Signature Bank, η οποία με τη σειρά της προκαλεί προβλήματα στη First Republic Bank.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 1.049 μονάδες στις 13 Μαρτίου. Δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου, ξεκινάει το μαρτύριο της Credit Suisse, το οποίο υπενθυμίζει τις ανησυχίες για τον εύθραυστο χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρώπης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατρακυλάει έως τις 1.020 μονάδες, ενώ στις 20 Μαρτίου, σε μια ημέρα έντονων μεταπτώσεων, υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και τις 998 μονάδες, προτού τελικά καταφέρει να «γυρίσει» το πρόσημο και να επανέλθει άνω των 1.000 μονάδων.

Η σειρά των Γερμανών

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου είναι η σειρά της Deutsche Bank να «ταρακουνήσει» την ελληνική αγορά, η οποία κατέρχεται στη ζώνη των 1.020 μονάδων, απέχοντας τουλάχιστον 100 μονάδες σε σχέση με τα υψηλά των 1.133 μονάδων.

Αυτό σημαίνει σωρευτικές απώλειες 9,8%, κάτι που περιορίζει τα συνολικά κέρδη του 2023 σε μόλις +10%. Την ίδια στιγμή, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διολισθαίνει από τα 78 δισ. ευρώ (συνεδρίαση 1/3) σε μόλις 71 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 3,5 εβδομάδων.

Όπως είναι εύλογο, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είναι οι πρώτες που επηρεάζονται από τη διεθνή αναταραχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός δείκτης από τις 933 μονάδες την 1η Μαρτίου «βουλιάζει» στις 736 μονάδες την 24η Μαρτίου. Δηλαδή κάμψη της τάξης του 21%.

Και μέσα σ΄ όλα αυτά, βλέπουμε ότι ο τζίρος των συναλλαγών περιορίζεται εκ νέου κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο αντανακλά την αισθητή επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας και τη φυγή των traders προς ασφαλέστερα καταφύγια.

Τι θα γίνει εφεξής

Όσον αφορά το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, είναι σαφές ότι η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και οι τραπεζικές εξελίξεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μεσοπρόθεσμη και την βραχυπρόθεσμη τάση της ελληνικής αγοράς, όπως επίσης και οι επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές σπεύδουν να θέσουν ως ορόσημο τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων δύναται να αλλάξει προς το καλύτερο ή και προς το χειρότερο την εικόνα των ελληνικών μετοχών. Όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό σταθερότητας της επόμενης κυβέρνησης -όποια κι αν είναι αυτή.

Διαβάστε ακόμα

Το «αμαρτωλό» παρελθόν της Deutsche Bank – Γιατί βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο

Τουρισμός: Μαζική εισαγωγή εργαζομένων από την Ασία

ΔΕΠΑ Υποδομών: Εκτίμηση για απώλειες πάνω από 17.000 νέων συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική μετά το μπλόκο της ΡΑΕ