Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ασταμάτητος είναι ο χρυσός, που έσπασε και την αντίσταση των 1.325 δολαρίων, στον απόηχο των αποφάσεων της Fed για πιο «υπομονετική» στάση στο θέμα των επιτοκίων και ευελιξία στον ισολογισμό.

Τα dovish σχόλια της Fed (doves=περιστέρια αποκαλούνται οι τραπεζίτες που ευνοούν χαλαρή νομισματική πολιτική) πιέζουν το δολάριο (το οποίο επιβαρύνεται από χαμηλότερα επιτόκια), ανεβάζοντας παράλληλα τον χρυσό, ο οποίος παραδοσιακά κινείται αντίστροφα από το αμερικανικό νόμισμα.

Κι αυτό διότι πιο αδύναμο δολάριο σημαίνει φθηνότερος χρυσός μέσω συναλλάγματος, και άρα ελκυστικότερος, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση, και κατ’ επέκταση την τιμή του.

Η τιμή του συμβολαίου Απριλίου σημείωσε άνοδο 0,7% ή 9,70 δολ., στα 1.325,20 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα η κρίση στη Βενεζουέλα και τα πρόσφατα δημοσιεύματα για μεταφορά 20 τόνων χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα του Καράκας στη Ρωσία (;) έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο.

Στο μέτωπο του εμπορίου, ο Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα πως αν δεν ανοίξει την αγορά της στις αμερικανικές επιχειρήσεις, δε θα υπάρξει εμπορική συμφωνία (που να συμφέρει την Κίνα τουλάχιστον).

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια, ενώ τα απογητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης φέρνουν αγοραστές στο πολύτιμο μέταλλο. Στο newmoney.gr έχουμε ήδη μιλήσει από καιρό για το πως ο χρυσός θα πρωταγωνιστήσει το 2019, αναλυτικότερα εδώ.

bullionn.PNG

Ενισχύεται το ενδιαφέρον για τα πολύτιμα μέταλλα

Το τελευταίο τρίμηνο ο χρυσός παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του καταφύγιου (όπως και σε γιεν και αμερικανικά/γερμανικά ομόλογα), φοβούμενοι πως τα αρνητικά σινιάλα από την παγκόσμια οικονομία και οι νέες (λεπτές) γεωπολιτικές ισορροπίες πιθανόν να δώσουν παράταση στη bear market που εισήλθαν στα τέλη του 2018 οι μετοχές.

Επίσης μη ξεχνάμε την τεράστια ζήτηση που απολαμβάνει το παλλάδιο, το οποίο έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα. Περισσότερα εδώ.

Σημειώνεται επίσης ότι παρά την ελαφρά υποχώρηση του δολαρίου σήμερα, στο newmoney.gr έχουμε αναφέρει ήδη από τις αρχές του 2018 πως δεν αναμένουμε να ανακοπεί η πορεία του αμερικανικού νομίσματος και το 2019, όπως εκτιμούσαν όλοι σχεδόν οι επενδυτικοί οίκοι για το 2018 (όταν και το δολάριο έκανε μία από τις καλύτερες χρονιές του).

Το αδύναμο ευρώ και η σπάνια συσχέτιση χρυσού/δολαρίου

Τα πρόσφατα σχόλια Ντράγκι (μετά και την απογοητευτική ανάπτυξη στην ευρωζώνη) φανέρωσαν πόσο «εθισμένη» στη χαλαρή νομισματική πολιτική είναι η ΕΚΤ (βλέπε QE που ακόμη δεν έχει τερματιστεί τελειώς), καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν πως η Τράπεζα θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια στην ευρωζώνη, τουλάχιστον όχι πριν τη λήξη της θητείας του Ντράγκι τον Οκτώβρη (με πολλούς να βλέπουν την επόμενη αύξηση πολύ αργότερα).

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη άλλωστε μόνο ευνοϊκές δεν είναι, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη όπου καταγράφεται παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Εάν πράγματι το ευρώ συνεχίσει να παραπαίει έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας το αμερικανικό νόμισμα, τότε θεωρητικά αυτό θα σήμαινε πτώση για τον χρυσό, καθώς ισχυρό δολάριο καθιστά ακριβότερο (και άρα λιγότερο ελκυστικό) τον χρυσό για αγορά μέσω συναλλάγματος.

Όμως δολάριο και χρυσός, δύο παραδοσιακοί ανταγωνιστές, τον τελευταίο χρόνο διατηρούν θετική συσχέτιση, ένα φαινόμενο πάρα πολύ σπάνιο, που αν μη τι άλλο κάτι δείχνει…

Οι Κεντρικές Τράπεζες διψάνε για χρυσό – Η Αγγλία είπε «όχι» στον Μαδούρο

Την ίδια ώρα οι Κεντρικές Τράπεζες πολλών χωρών αγοράζουν/επαναπατρίζουν σιγά-σιγά (και διακριτικά) τα αποθέματα χρυσού τους, και όπως έχουμε αναλύσει ήδη από το 2018 στο newmoney.gr, δημιουργείται ένα μοτίβο στην αγορά χρυσού που δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Αναλυτικότερα εδώ.

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, τόσο μαζικά όσο και στη δεκαετία του ’70, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Στο μεταξύ η Αγγλία αρνείται στο Μαδούρο επαναπατρισμό χρυσού $1,2 δισ.! Η Τράπεζα της Αγγλίας απέρριψε το αίτημα του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για απόσυρση χρυσού από τις θυρίδες, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

highestsince.png