Το… σοκ της Wall Street απέναντι στα νέα στοιχεία από το μέτωπο του ΑΕΠ και του πληθωρισμού που αναζωπύρωσαν τα σενάρια περί στασιμοπληθωρισμού δεν μπορούσαν φυσικά να αφήσουν αδιάφορα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άλλωστε μπορεί η ΕΚΤ να μην έχει παρεκκλίνει από το σήμα που έχει στείλει για μείωση των ευρωεπιτοκίων, πιθανότατα τον Ιούνιο, όμως οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να διστάσει να ρισκάρει να ανοίξει πρώτη το χορό της νομισματικής χαλάρωσης.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,64% στις 502 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε, πάντως, ο κλάδος των εταιρειών ορυχείων με οδηγό την Anglo American που επιδόθηκε σε ράλι της τάξεως του 16% μετά την είδηση πως δέχτηκε πρόταση εξαγοράς από την αυστραλιανή BHP Group.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX δέχτηκε σημαντικές πιέσεις σε ποσοστό 0,95% πέφτοντας sτις 17.917 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,93% στις 8.016 μονάδες και ο FTSE 100 κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,48% και τις 8.078 μονάδες

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κάμψη ύψους 0,97% στις 33.939 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.983 μονάδες μειωμένος κατά 0,40%.

Οι αγορές προβληματίστηκαν από τα δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας που έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε μόλις στο 1,6%, έναντι του αναμενόμενου 2,4%, ενώ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2,5% με τον δομικό PCE να κάνει άλμα στο 3,7% από το 2% του τετάρτου τριμήνου.

Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον σε βελτίωση των στοιχείων από τη μέτρηση του δείκτη PCE για το μήνα Μάρτιο – τα στοιχεία ανακοινώνονται την Παρασκευή – αλλά αν οι προσδοκίες τους δεν επιβεβαιωθούν η πίεση στην αγορά θα διευρυνθεί.

«Η σημερινή έκθεση ήταν η χειρότερη και των δύο κόσμων: η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν» εξήγησε σε σημείωμα του ο Κρις Ζακαρέλι της Independent Advisor Alliance. «H Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να υποχωρεί σε σταθερό ρυθμό, όμως η αγορά θέλει να δει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη να αυξάνονται, οπότε αν κανένα από τα δύο δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αυτό θα είναι αρνητικά μαντάτα για τις αγορές» επεσήμανε.

Αν και βασική προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προφανώς δεν αδιαφορούν απέναντι στο ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την πλευρά της Fed. Διατηρούν δε, τις αμφιβολίες τους κατά πόσο τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ρισκάρουν να κινηθούν μόνες τους και να ξεκινήσουν τις περικοπές των επιτοκίων πολύ πριν την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Ενθαρρυντικό, πάντως, στοιχείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών, καθώς ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ιράν και το Ισραήλ απομακρύνεται.

Σήμερα, η τιμή του Brent σημειώνει νέα κάμψη ύψους 0,31% στα 87,75 δολάρια και η τιμή του αργού WTI υποχωρεί 0,47% στα 82,42 δολάρια.

Σταθεροποιητικά κινείται την ίδια ώρα ο χρυσός, με ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,10% στα 2.340 δολάρια, σταθερά πάντως κάτω από το όριο των 2.400 δολαρίων που είχε ξεπεράσει εν μέσω της κρίσης Ιράν-Ισραήλ.

Στις αγορές συναλλάγματος, τα αμερικανικά στοιχεία που κρατούν μακριά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed αρχικά έφεραν κέρδη στο δολάριο, όμως σταδιακά η αγορά ισορρόπησε με το δείκτη δολαρίου να επιβραδύνεται ελαφρά στο 105,69 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0718 με το ευρώ να κερδίζει 0,20%.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Ποντάρετε στις ευρωπαϊκές μετοχές τώρα που επικρατεί αβεβαιότητα,

Μπαίνουν ιδιώτες στη διοίκηση και λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου

Θεοχάρης: Ξεκινούν σήμερα 25/4 οι φορολογικές δηλώσεις – Οι έλεγχοι αρχίζουν από τα «μεγάλα ψάρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ