Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την εκκίνηση της τελευταίας χρηματιστηριακής εβδομάδας του 2023. Θυμίζουμε πως οι αγορές της Ευρώπης παρέμειναν κλειστές τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αυξήθηκε κατά 0,21% στις 478 μονάδες, ήτοι μια… ανάσα από το ρεκόρ των 483,44 μονάδες που άγγιξε τον Νοέμβριο του 2021. Οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά, αν και ξεχώρισαν οι ενεργειακές και οι τεχνολογικές μετοχές.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX παρουσίασε άνοδο ύψους 0,21% στις 16.742 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,04% φτάνοντας τις 7.571 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε στο +0,36% και τις 7.724 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 30.421 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.121 μονάδες αυξημένος κατά 0,10%

Παρά την έλλειψη σημαντικών οικονομικών ειδήσεων που κρατά και τους τζίρους σε χαμηλά επίπεδα, οι επενδυτές έχουν ήδη στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις που θα φέρει η νέα χρονιά στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Άλλωστε, παρά τον επιφυλακτικό τόνο που έχουν υιοθετήσει οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλοντας να κρατήσουν τις προσδοκίες των αγορών χαμηλά, οι traders ήδη θεωρούν δεδομένη την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Καταρχάς από τη Fed, ίσως και από τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά επίσης από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Ειδικά για την Ευρωζώνη οι αγορές χρήματος εκτιμούν πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων συνολικά κατά 1% μέσα στο 2024, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης που είχαν για μετριοπαθή μείωση κατά 0,75%. Αυτό όχι μόνο λόγω της σταθερής τροχιάς αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά και λόγω των αδύναμων εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας της περιοχής.

Ενδεικτικά δημοσκόπηση των «Financial Times», που επικαλείται εκτιμήσεις από συνολικά 48 έγκριτους οικονομολόγους, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο μόλις κατά 0,6% μέσα στο 2024.

Μάλιστα, τα δύο τρίτα των οικονομολόγων υποστήριξε πως η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση στο τελείωμα της φετινής χρονιάς.

Βέβαια, στάθηκαν και σε παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εκτροχιάσουν περαιτέρω τα δεδομένα: η πίεση των μέχρι τώρα υψηλών επιτοκίων, η γεωπολιτική αστάθεια, ο πόλεμος, η απειλή μιας νέας ενεργειακής κρίσης, ακόμη και οι αμερικανικές εκλογές εφόσον καταλήξουν σε νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, το μέχρι τώρα σκηνικό παραπέμπει σε μια επιστροφή των ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης σε θετικό έδαφος, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εξάλλου, στο κρίσιμο μέτωπο των commodities, οι τιμές του μαύρου χρυσού σταθεροποιούνται μετά την αβεβαιότητα που πυροδότησε η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Έτσι, το Brent σήμερα υποχωρεί κατά 1,59% στα 79,78 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI χάνει 1,71% στα 74,28 δολάρια.

Σταθερή πορεία, αν και σταθερά πάνω από τα 2.000 δολάρια και για τον χρυσό που οδεύει προς την συμπλήρωση της καλύτερης χρονιάς του την τελευταία τριετία. Σήμερα ειδικά η τιμή «τσίμπησε» επιπλέον 1,15% στα 2.03 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το τοπίο που διαμορφώνεται για τα επίπεδα των επιτοκίων συνεχίζει να μην ευνοεί το δολάριο που υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών.

Συγκεκριμένα ο δείκτης δολαρίου έπεσε στο 101,41, ήτοι το κατώτερο επίπεδο του από τις 29 Ιουλίου, με τις απώλειες του για τη χρονιά συνολικά να κυμαίνονται στο 2%. Την ίδια ώρα το ευρώ εκτοξεύτηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών με την ισοτιμία να κινείται στο 1,1107.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι αφήνουν… «φέσι»

Κρατικός προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 2 δισ. ευρώ – «Κλειδώνουν» τα στοιχεία του 11μήνου

Μαρινάκης: Δεν ζυγίζουμε πολιτικά κόστη στις μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ των πολιτών και της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ