Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να περιμένουν τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών μετά τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κάμψη ύψους 0,32%, καταφέρνοντας ωστόσο να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, στις 504,80. Οι επιμέρους κλάδοι του παρουσίασαν μεικτές τάσεις με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να ενισχύονται και τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών να οδηγούν την πτώση.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,03% στις 17.936 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε ελαφρά κατά 0,04% και τις 8.164 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε κατά 0,20% στις 7.727 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,46% φτάνοντας τις 33.940 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.597 μονάδες ανεβασμένος κατά 1,02%.

Αν και η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικής τράπεζες μοιάζει μονόδρομος, η υποχώρηση του ρυθμού πτώσης του πληθωρισμού φέρνει καθυστέρηση στην έναρξη των περικοπών των επιτοκίων τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε κοντά, αν και λίγο πάνω από το αναμενόμενο, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε σημαντικό άλμα έναντι των προβλέψεων σε ποσοστό 0,6% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο σε σχέση με το προβλεπόμενο 0,3%.

Αυτό οδήγησε ήδη τους traders να κατεβάσουν κι άλλο τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, έστω και από τον Ιούνιο, περίπου στο 57% από το 74% την περασμένη εβδομάδα.

Αντιστοίχως επιφυλακτική στάση διατηρεί και η ΕΚΤ με τον Φίλιπ Λέιν να έχει επισημάνει σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο CNBC ότι το συμβούλιο θα πάρει το χρόνο του προκειμένου να διαμορφώσει τα επιτόκια στα κατάλληλα επίπεδα και πως θα έχει μια σαφέστερη εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού από τον Ιούνιο. Μια δήλωση με την οποία έδειξε να συμφωνεί πως δεν αναμένει αλλαγή στα επιτόκια νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Η ενίσχυση των ενεργειακών τιμών παραμένει, εξάλλου, ένα αγκάθι για την απόπειρα αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων. Οι πετρελαϊκές τιμές σήμερα έχασαν λίγο έδαφος, όμως μετρούν κέρδη άνω του 3,5% για την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η τιμή του Brent υποχώρησε ελαφρά κατά 0,01% στα 85,43 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI διολίσθησε 0,07% στα 81,21 δολάρια.

Μικρή διόρθωση και για τον χρυσό σε ποσοστό 0,15% στα 2.164 δολάρια την ουγγιά, αν και ο απολογισμός για το πολύτιμο μέταλλο είναι ελαφρά αρνητικός και σε επίπεδο εβδομάδας με απώλειες της τάξεως του 0,5%.

Στις αγορές συναλλάγματος, τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έβγαλαν κερδισμένο αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό νόμισμα με το δείκτη δολαρίου να έχει καταγράψει άνοδο 0,6%, διακόπτοντας έτσι και ένα καθοδικό σερί τριών εβδομάδων.

Πάντως, ειδικά σήμερα ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε ανεπαίσθητα κατά 0,09% στο 103,46 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0884.

Διαβάστε ακόμα

Έντονες διακυμάνσεις για το bitcoin – Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για «φούσκα» (γράφημα)

Προϋπολογισμός: Εκτινάχθηκε στα 3,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα – Φοροέσοδα 11,4 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο

Η ΕΚΤ αλλάζει εποχή με το νέο λειτουργικό της πλαίσιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ