Επιφυλακτικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής ενόψει των σημαντικών στοιχείων που θα δημοσιευτούν μέσα στην εβδομάδα από το μέτωπο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Εξάλλου, αντίκτυπο θα έχει και η επικείμενη συνεδρίαση της Fed, που θα στείλει νέο σήμα για τις προθέσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βελτιώθηκε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,07% στις 508 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να ακολουθούν μεικτές τάσεις.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,24% στις 18.118 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,29% στις 8.065 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,09% φτάνοντας τις 8.147 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 0,14% στις 34.296 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.100 μονάδες μειωμένος κατά 0,48%.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι επικεντρωμένο κυρίως στα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν την Τρίτη. Οι προβλέψεις θέλουν το δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο να παραμένει αμετάβλητος στο 2,4% και τον δομικό δείκτη να υποχωρεί από το 2,9% στο 2,7%.

Αν και η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλό τεσσάρων μηνών θα κρατήσει την ΕΚΤ σε τροχιά για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, πιθανότατα από τον Ιούνιο, η σημαντική απόκλιση μεταξύ γενικού και δομικού δείκτη αντανακλά την αυξανόμενη όσο και ανησυχητική πίεση από το ράλι των ενεργειακών τιμών. Πρόκειται για ένα στοιχείο που σαφώς προβληματίζει τους αναλυτές.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της πίεσης αυτής φάνηκαν ήδη και στα σημερινά στοιχεία από τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία. Ειδικά στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,4%, αν και ο δομικός δείκτης υποχώρησε στο 3%.

Την ίδια ώρα, πάντως, σημαντικός παράγοντας θα αποτελέσει και η πορεία των οικονομιών. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου συνολικά για την ΕΕ, αλλά και μεμονωμένα κράτη όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, με την τελευταία ειδικά να παραμένει ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αποφυγή του χειρότερου σεναρίου μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο το Ισραήλ και το Ιράν βοήθησε ευτυχώς στη συγκράτηση των πετρελαϊκών τιμών.

Ειδικά σήμερα η τιμή του Brent κατέγραψε νέα πτώση κατά 1,27% στα 88,36 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI υποχώρησε 1,25% στα 82,80 δολάρια. Όμως, παρά την κάμψη αυτή αμφότεροι οι δείκτες μετρούν κέρδη από τις αρχές της χρονιάς τροφοδοτώντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αντιστοίχως, ο χρυσός αν και έχει υποχωρήσει από το νέο ρεκόρ που κατέγραψε μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, πολύ πάνω από το όριο των 2.400 δολαρίων, ουσιαστικά παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σήμερα κινείται στα 2.350 δολάρια την ουγγιά, με ανεπαίσθητη άνοδο 0,12%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά περιμένοντας την έκβαση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Έτσι, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,22% στο 105,71 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται στο 1,0716 με το ευρώ να κερδίζει 0,22%.

Η Fed θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,5%, όμως οι αγορές περιμένουν με αγωνία το σήμα που θα στείλει για τις επόμενες κινήσεις της, δεδομένου πως πλέον θεωρείται απίθανο να έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πριν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους

ΕΨΑ: Στη SMERC του Νίκου Καραμούζη το ποσοστό της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων

«Μέρισμα αναβάθμισης» ένας επιπλέον μισθός στους εργαζόμενους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ