Στα κέρδη γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία, αλλά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και αλλού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,22%% στις 357,96 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου αθυτοκινήτου σημείωσε άνοδο 1,8%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,13% , o γερμανικός DAXμε άνοδο 0,33% o γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,14% , ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,03% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με οριακή άνοδο 0,03%.

Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να αποτιμούν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και τις προειδοποιήσεις του για αύξηση των επιπέδων του χρέους. Στο τελευταίο του outlook το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,9% από 3% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Επίσης υποβάθμισε τις προβλέψεις του ΑΕΠ για το 2021, αναμένοντας ανάπτυξη 5,4% έναντι 5,8% που προέβλεψε τον Απρίλιο. Η καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται το ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι πιθανό να ισχύσουν και κατά το β’ εξάμηνο του έτους, πλήττοντας την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα.

Νωρίτερα υποχώρησαν οι ασιατικές αγορές, ενώ και τα αμερικανικά futures υποδεικνύουν πτωτικό άνοιγμα στην Wall Street, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ.

Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 2,36 εκατ. κρούσματα και οι θάνατοι ξεπερνούν τους 121.660.

Στα επιχειρηματικά νέα, η γερμανική εταρεία fintech Wirecard ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάλλει αίτηση χρεοκοπίας μετά τις αποκαλύψεις για την εξαφάνιση  2,1 δισ. δολαρίων από τους ισολογισμούς της. Η μετοχή της κατλέρρευσε με πτώση 76% μετά την ανακοίνωση και τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Αντιθέτως, η μετοχή της Lufthansa κάνει ράλι λόγω της ελπίδας για διάσωση. Συγκεκριμένα η μετοχή της έκανε άλμα 15%, όταν ο μεγαλύτερος μέτοχός της Χάιντς Χέρμαν Τίλε, αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο κρατικής διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον όμιλο έρευνας αγοράς GfK, το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να αυξηθεί τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την ανάκαμψή του μετά το σοκ του κορωνοϊού.

Ο μελλοντικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK αναμένεται να αυξηθεί σε -9,6 μονάδες τον Ιούλιο από -18,6 μονάδες τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τον Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει -15 μονάδες για τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την GfK, οι καταναλωτές στη Γερμανία ανακάμπτουν από το πλήγμα του κορωνοϊού χάρη στο γρήγορο άνοιγμα της γερμανικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο εν λόγω δείκτης έχει κερδίσει πάνω από 13 μονάδες από τον Απρίλιο, ωστόσο η εκτίμηση για τον Ιούλιο είναι η τρίτη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτές για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία από την GfK.