Η βουτιά των τιμών των μετοχών του Μαρτίου λόγω Covid-19, έδωσε τη θέση της σε ένα ράλι το οποίο επέτρεψε σε κάποιες μετοχές να ανακτήσουν τα προηγούμενα επίπεδά τους, αλλά άφησε άλλες στα «αζήτητα».

Μετά την κούρσα του Αυγούστου (την καλύτερη από το 1986) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq 100, έχει ανέβει 42% φέτος, σε σχέση με το 11% που έχει «γράψει» ο S&P 500. Συνολικά  οι μετοχές τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% του S&P 500, ενώ μόνα τους τα τέσσερα ψηφιακά μονοπώλια FANG (Facebook, Apple, Netflix, Google) αντιπροσωπεύουν το 12%.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι η τάση που προϋπήρχε ενισχύεται λόγω Covid-19 και οι εταιρείες τεχνολογίες θα κινούνται ακάθεκτα προς τα πάνω, την ώρα που άλλες εταιρείες σε κλάδους που πλήττονται θα μένουν πίσω.

Ωστόσο, τις τελευταιες ημέρες η θεωρία αυτή δοκιμάζεται καθώς εμφανίζονται διάφορες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η άνοδος της τιμής μετοχών τεχνολογίας δεν αντανακλά τις πραγματικές οικονομικές προοπτικές, αλλά οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην αυξημένη ρευστότητα που έχουν δημιουργήσει οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μικρο-επενδυτές λιανικής μπαίνουν στην αγορά μετοχών.

Η τελευταία τάση έχει διευκολυνθεί από τη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών επενδύσεων, οι οποίες επιτρέπουν να αγοράζει κάποιος μετοχές ακόμα και με 5 έως 10 ευρώ, με πολύ χαμηλές ή μηδενικές προμήθειες.

Σύμφωνα με τους σκεπτικιστές, οι επενδυτές αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που θα «τρομάξουν» εάν και όταν η αγορά «διορθώσει».

Γενικότερα, οι δείκτες μεταβλητότητας (volatility index), οι οποίοι συνδέονται με την εμφάνιση μεγάλων διακυμάνσεων στην τιμή των μετοχών, εμφανίζονται αυξημένοι το τελευταίο διάστημα.

Τα χρονικά ορόσημα

Οι αναλυτές επισημαίνουν δύο κρίσιμα ορόσημα για τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες, βέβαια, δίνουν τον τόνο και στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα.

Το πρώτο χρονικό σημείο είναι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των προέδρων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και θα φανεί εάν θα υπάρξουν και ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν ύστερα από την ανακοίνωση του προέδρου της Fed προ ημερών ότι ο πληθωρισμός θα αφήνεται να αυξηθεί και πέραν του 2%, πράγμα που ευνοεί τα χαμηλά επιτόκια.

Το δεύτερο σημείο είναι η στιγμή γύρω από την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες ενδείξεις και εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η κούρσα θα είναι αβέβαιη μέχρι την τελευταία στιγμή και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις μετοχές.