Οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά την έκθεση για τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην οικονομία και αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Fed θα συνεχίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και το επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, ο τεχνολογικός τομέας σημείωσε ανάκαμψη μετά από πολυήμερη αδυναμία. Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής μικροτσίπ, με επικεφαλής την Micron Technology, σημείωσαν άνοδο έως και 14%. Η εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη και εξέδωσε αισιόδοξες προβλέψεις, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη από τις απώλειες της συνεδρίασης της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι μια πολύ αναγκαία καλή είδηση για την αγορά, η οποία βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις υψηλές αποτιμήσεις και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τα αμφιλεγόμενα συναισθήματά τους για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο χαμηλότερος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, έχει διευρύνει το πεδίο για τη Fed να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων το 2026. Οι πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία για τον ΔΤΚ. Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου έπεσε στο 4,1%.
«Η αύξηση του πληθωρισμού λόγω των δασμών έχει περάσει, οπότε ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιανουάριο. Δεν υπάρχει πλέον λόγος για περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Τζέιμι Κοξ, της Harris Financial Group.
Ο Στίβεν Κέιτς, οικονομικός αναλυτής της Bankrate, δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον ΔΤΚ υποδηλώνουν ότι η Fed ενδέχεται να έχει ήδη ξεπεράσει τους στόχους της για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος.
«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί ενίσχυσαν την άποψη της Fed ότι οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας αυξάνονται ταχύτερα από τους κινδύνους για τον πληθωρισμό», ανέφερε σε σημείωμά του ο Σκοτ Χέλφσταϊν, της Global X.
Η Micron, εν τω μεταξύ, ηρέμησε τις ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η εταιρεία κατασκευής τσιπ ανακοίνωσε έσοδα 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερβαίνοντας τα 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε προβλέψει η Wall Street.
Οι επενδυτές, όπως αναφέρει το Business Insider, ερμηνεύουν τα αποτελέσματα ως μια ακόμη απόδειξη ότι η ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ισχυρή. Η είδηση περιορίζει τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που πραγματοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η αύξηση της Micron ανακουφίζει τους επενδυτές, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν που είναι λίγο κυνικός, αφού είδε την πρόσφατη απόδοση ορισμένων άλλων μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ως αντίδραση σε αυτό που, εκ πρώτης όψεως, φαινόταν ως υπερβολικά εντυπωσιακές εκθέσεις», δήλωσε ο Πολ ΧίκεΪ, συνιδρυτής της Bespoke Investment Group.
Διαβάστε ακόμη
Νέος γύρος έντασης ΗΠΑ–ΕΕ μετά τις αλλαγές στο ευρωπαϊκό ESG – Με πρόστιμα απειλεί η Ουάσιγκτον
Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί «παγώνουν» τα ταξίδια των εργαζομένων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.