Η τιμή του ουρανίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 8% στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των ταραχών στο Καζακστάν. Oπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο δεδομένα της UxC, κορυφαίας εταιρείας έρευνας και αναλύσεων στον τομέα των πυρηνικών καυσίμων η τιμή αυξήθηκε από τα 42 στα 45,25 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα δεδομένα της UxC.

Στο Καζακστάν αναλογεί περί το 40% της ποσότητας ουρανίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά. Η μετοχή της Kazatomprom, επιχείρησης του Καζακστάν που εξορύσσει ακατέργαστο ουράνιο, υπέστη χθες πτώση 8,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο οποίο είναι εισηγμένη. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι ταραχές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση προβλήματα στην επάρκεια διεθνώς, δεδομένης και της υψηλής εξάρτησης από τα αποθέματα της χώρας.

Ο  όμιλος Chevron, ο οποίος κατέχει το 50% της πετρελαϊκής κοινοπραξίας Tengizchevroil, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αργού δεν έχει επηρεαστεί και συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

Η αύξηση της τιμής χαρακτηρίστηκε άδικη από τους πολίτες καθώς το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.  Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται αισθητά και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία.

 

Διαβάστε ακόμη

easyHotel: Το μεγάλο στοίχημα του Sir Stelios για ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη

Δημήτρης Σπυρίδης: Δυναμική επέκταση για τη HHG σε ψηφιακά πεδία και νέες αγορές

Προς ανάπτυξη – «έκπληξη» και το 2022 η Ελλάδα