search icon

Αγορές

Τεχνολογία και ταξίδια «βύθισαν» τις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε ο κλάδος των πρώτων υλών και της ενέργειας - Ο τομέας της τεχνολογίας έκανε βουτιά 4,24% , για να ακολουθήσει με απώλειες 3,2% ο κλάδος των ταξιδίων

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά το άνοιγμα του «χορού» αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα χαμηλά ημέρας με πτώση 1,8% για να κλείσει στις 399,76.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε ο κλάδος των πρώτων υλών και της ενέργειας, καταγράφοντας οριακά κέρδη, ενώ στον αντίποδα ο τομέας της τεχνολογίας έκανε βουτιά 4,24% , για να ακολουθήσει με απώλειες 3,2% ο κλάδος των ταξιδίων.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 1,85% υποχωρώντας στις 12.531 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 1,87% κλείνοντας στις 5.918 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 περιόρισε τις απώλειές του στο 1,08% ολοκληρώνοντας στις 7.159 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε στις 21.799 μονάδες με πτώση 1,07%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που έχασε 1,24% και έκλεισε στις 7.774 μονάδες.

H Fed ανακοίνωσε την τρίτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης όπως προεξοφλούσε η αγορά, ενώ σήμερα ακολούθησαν στη Γηραιά ήπειρο η Βρετανία, η Ελβετία και η Νορβηγία.

H Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% από 1,75%, ενώ προανήγγειλε και νέες αυξήσεις, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να αντιδρά “με ισχύ, όποτε κριθεί αναγκαίο” για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5% από -0,25%, στη δεύτερη μόλις αύξηση που πραγματοποιεί τα τελευταία 15 χρόνια και ανέφερε ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,25% από 1,75%, προαναγγέλλοντας «περαιτέρω αυξήσεις το Νοέμβριο».

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη από την ενεργειακή κρίση

Mega deal: To κρατικό fund της Σιγκαπούρης αγόρασε τη Sani/Ikos – Στα €2,3 δισ. η αξία του Ομίλου

Νέο «χτύπημα» στη γραφειοκρατία: Έναρξη ατομικής επιχείρησης από την οθόνη του υπολογιστή σας

Exit mobile version