Αγορές

Τεχνολογικό ριμπάουντ στην Ασία – Ισχυρά κέρδη 5,2% στην Ταϊβάν

  • newsroom


Ο τομέας τεχνολογίας παγκοσμίως δέχθηκε πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω υψηλότερου πληθωρισμού – Απώλειες άνω του 5% στον αμερικανικό Nasdaq 100 από το ιστορικό υψηλό του Απριλίου

Οι μετοχές της Ταϊβάν σημείωσαν άνοδο 5,2% καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 14 μηνών, χάρη στο ράλι που σημειώθηκε στον κλάδο τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, ο Taiex έκλεισε με άνοδο άνω του 5%, διαγράφοντας τη βουτιά 3% που κατέγραψε στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για να ελέγξει το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών Taiwan Semiconductor Manufacturing έκανε άλμα 4,2% ενώ η εταιρεία σχεδίασης επεξεργαστών MediaTek σημείωσε ισχυρή άνοδο 8,8%.

Ο Taiex έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% από τα τέλη Απριλίου καθώς η αύξηση των μη ταυτοποιημένων κρουσμάτων προκάλεσε ανησυχία για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της νησιωτικής χώρας. Η Morgan Stanley υποβάθμισε τις μετοχές της Ταϊβάν σε underweight, επισημαίνοντας τις πιο ακριβές τους αποτιμήσεις σε σχέση με άλλες αγορές και τη συσχέτισή τους με τον δείκτη Nasdaq.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε επίσης ισχυρή άνοδο 2,24% ενώ ο ευρύτερος Topix κέρδισε 1,64%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του έτους. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης δημοσκόπησης του Reuters για πτώση 1,2%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 1,33%.

Στην ηπειρωτική Κίνα τα πρόσημα ήταν μεικτά με τον Shanghai composite να ενισχύεται κατά 0,18% και τον Shenzhen component να χάνει 0,18%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κέρδισε 1,31%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,60%. Πρακτικά από τη συνεδρίαση της Reserve Bank of Australia καταδεικνύουν ότι η τράπεζα δενθεωρεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια αύξηση των επιτοκίων, κάτι που δεν θα συμβεί μέχρι το 2024 τουλάχιστον.

Ο ευρύτερος MSCI για τις αγορές της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 1,38%.

Διαβάστε ακόμη:

Αδ. Γεωργιάδης: Iσως και σήμερα η έγκριση από την ΕΕ για το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού

Στη δημοσιότητα οι φορολογικές δηλώσεις Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις

ΙΚΕΑ: Ανακαλεί προληπτικά σκεύη σερβιρίσματος – Δείτε φωτό