Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες αρχίζουν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν λόγω κορωνοϊού, με στόχο να αρχίσει να επανεκκινεί η οικονομία. Ετσι, οι σημερινές κινήσεις των επενδυτών φαίνεται να βάζουν ένα τέλος στο πενθήμερο ανοδικό σερί.

Αιτία οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, καθώς για φέτος προβλέπει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,2% και αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες 1,61%  στις 328,55 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου ενέργειας υποχωρούν κατά 3,4%, ενώ ο κλάδος υγείας σημειώνει άνοδο 0,7%.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,84%, ο γερμανικός DAX στο -1,94%, ο γαλλικός CAC40 χάνει 1,72%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 1,76% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με πτώση 2,22%.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δέθηκε νέο πλήγμα από το ΔΝΤ που προβλέπει παγκόσμια ύφεση 3% για το 2020, έναντι της πρόβλεψης του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 3,3%.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σταματούν τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ λέγοντας ότι έκανε λάθη που προκάλεσαν τόσο πολλούς θανάτους και ότι μερολήπτησε υπέρ της Κίνας.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απάντησε κάνοντας έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη, ενώ ανέφερε πως δεν είναι τώρα η ώρα για μείωση των πόρων για την καταπολέμηση του ιού.

Την ίδια ώρα, κάποιες χώρες αίρουν περιορισμούς σε μια προσπάθεια να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα η καθημερινότητα των πολιτών και η οικονομία.

Η Ισπανία ξανάνοιξε εργοτάξια και βιομηχανίες τη Δευτέρα, η Ιταλία επέτρεψε σε κάποιες περιοχές να ξανανοίξουν βιβλιοπωλεία και καταστήματα χαρτικών, καθώς και μαγαζιά με παιδικά ρούχα. Η Δανία σήμερα ξανανοίγει δημοτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Άλλες χώρες, όπως Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, στο μεταξύ, επιδιώκουν να επεκτείνουν τα μέτρα περιορισμού ως τις αρχές Μαΐου.