Με το «δεξί» ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανακουφισμένοι από την απομάκρυνση των χειρότερων σεναρίων για την κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς Ιράν και Ισραήλ δεν έδωσαν περαιτέρω συνέχεια στη διένεξη τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και των πετρελαϊκών τιμών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 επανήλθε πάνω από το όριο των 500 μονάδων, στις 502, αυξημένος κατά 0,60% στις 502 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται ανοδικά. Το μεγαλύτερο άλμα, ωστόσο, κατά 2,1% κατέγραψαν οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,70% στις 17.860 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,22% στις 8.040 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκανε άλμα ύψους 1,62% φτάνοντας στο ρεκόρ των 8.023 μονάδων.

Ειδικά, ο FTSE συμπλήρωσε ένα τετραήμερο ανοδικό σερί που τον έφερε τελικά σε νέο υψηλό ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 8.014 μονάδων που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς η αγορά να εμφανίζεται πεπεισμένη πως επίκειται μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Μάλιστα, ένα από τα πιο σκληρά μέλη του συμβουλίου, ο Ντέιβ Ράμστεν, παραδέχτηκε πως δεν χρειάζεται πλέον να δει έτερα στοιχεία για την σταθερή πτώση του πληθωρισμού προκειμένου να συμφωνήσει με την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, δήλωση που έστειλε τη στερλίνα στο χαμηλότερο σημείο της από τον Νοέμβριο, έως και στα 1,232 δολάρια.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πιέστηκε χάνοντας 0,58% στις 33.724 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.890 μονάδες αυξημένος κατά 1,50%.

H ημέρα ήταν σχετικά… φτωχή σε ειδήσεις, ωστόσο μέσα στην εβδομάδα αναμένονται σημαντικά στοιχεία για την πορεία του μεταποιητικού τομέα τόσο ευρύτερα στην Ευρωζώνη όσο και σε στρατηγικές οικονομίες όπως η γερμανική, καθώς και τα νέα δεδομένα για την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη.

Και βέβαια στο επίκεντρο των επενδυτών διεθνώς θα βρεθούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο με τα προγνωστικά να είναι αρκετά θετικά.

Την ίδια ώρα από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν θέλησε να απαντήσει στα ισραηλινά αντίποινα σημαίνει πως πιθανότατα η μεταξύ τους διένεξη δεν θα κλιμακωθεί βάζοντας την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή σε κίνδυνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού συνέχισαν να κατρακυλούν προκαλώντας ανακούφιση στους καταναλωτές, αλλά και τους τραπεζίτες που ανησυχούν για τυχόν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η τιμή του Brent υποχώρησε 0,31% στα 87,03 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κινήθηκε σταθεροποιητικά με ανεπαίσθητη άνοδο 0,08% στα 83,21 δολάρια. Αμφότεροι οι δείκτες υποχώρησαν περίπου 3% την περασμένη εβδομάδα.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έφερε «βουτιά» και στην τιμή του χρυσού που υποχώρησε κατά 2,50% στα 2.350 δολάρια την ουγγιά, ήτοι την μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη του για φέτος, αφήνοντας πίσω του τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών. Στις 12 Απριλίου είχε πιάσει νέο «ταβάνι» στα 2.431 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα διατήρησε και σήμερα τα κέρδη του καθώς φαίνεται πως η Fed δεν θα ακολουθήσει την ΕΚΤ και την BoE σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων σύντομα. Έτσι ο δείκτης δολαρίου σημείωσε νέα ελαφρά άνοδο στο 106,22, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0645 με το ευρώ να χάνει κι άλλο έδαφος.

Διαβάστε ακόμη

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 – Πόσα έδωσε η Ελλάδα

Société Générale: Ξεχάστε τις περικοπές των επιτοκίων από τη Fed φέτος – Αγοράστε χαλκό και χρυσό, όχι πετρέλαιο (γραφήματα)

Οι κινεζικές business της Aramco – Νέο μεγάλο deal στον κλάδο των πετροχημικών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ