Με θετικά πρόσημα άνοιξε η εβδομάδα για τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις από τις συνεδριάσεις των διεθνών ηγετών. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,4% και το Μιλάνο 0,6%.

Η θετική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά τη μικτή διάθεση σε Ασία-Ειρηνικό και τη μικτή εικόνα κινεζικής μεταποίησης Οκτωβρίου. Ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης της μεταποίησης.

Φτωχές οι δεσμεύσεις της G20 στη Ρώμη για το κλίμα. Ορισμένοι από τους ηγέτες που συμμετείχαν, ανάμεσά τους ο οικοδεσπότης της, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, και η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, τη βρήκαν «επιτυχή», ή «μια καλή ένδειξη». Για άλλους, όμως, ανάμεσά τους τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η όποια πρόοδος ήταν πολύ ανεπαρκής σε σύγκριση με τις προσδοκίες όσον αφορά τις δεσμεύσεις στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Δεν τέθηκε ξεκάθαρη προθεσμία ούτε για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ούτε για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού είχε η Ryanair, ενημερώνοντας ωστόσο ότι αναμένει ετήσια ζημιά έως και 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναγκαστεί να κάνει εκπτώσεις στα εισιτήρια για να γεμίσει τα αεροπλάνα της τον χειμώνα. Όπως μεταδίδει το CNBC, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η οποία έκανε περισσότερες πτήσεις από τις ευρωπαϊκές αντιπάλους της, ανέφερε ζημία μετά τους φόρους ύψους 48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022, σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκίας για μείωση στα 43 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,5% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Το χειρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα οδηγήθηκε από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 0,9% στα 82,83 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 0,7% βρίσκεται στα $83,14.

Διαβάστε ακόμα

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά το εμπόριο – Eλλείψεις φοβούνται οι μεγάλες αλυσίδες

Το project Galileo, η εύγλωττη σιωπή για την Τράπεζα Αττικής, η μάχη της Αριάδνης και η «φωλίτσα» του Κολωνακίου

Πώς θα είναι οι βίλες στο «My Kilada» στο Πόρτο Χέλι για… super rich γκολφέρ, Έλληνες και ξένους (pics)