Σε καλό κλίμα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία σε Ευρωζώνη και Βρετανία δεν είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να αποτρέψουν την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσουν σε αντιστροφή της νομισματικής  τους πολιτικής, μέσα στους επόμενους μήνες. Ειδικά με δεδομένη τη σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκανε άλμα ύψους 1,09% φτάνοντας τις 507 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε δυναμικά στις 18.137 μονάδες με αύξηση 1,55%, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,81% και τις 8.105 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε κατά 0,26% στις 8.044 μονάδες που συνιστά μάλιστα ένα ακόμη ρεκόρ.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διευρύνεται σε ποσοστό 1,89% στις 34.363 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.075 μονάδες αυξημένος κατά 1,70%.

Τα θετικά μαντάτα της ημέρας ήρθαν από το μέτωπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τον σύνθετο PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη να αυξάνεται στις 51,4 μονάδες τον Απρίλιο, έναντι των 50,7 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά κινείται στο ανώτερο σημείο των τελευταίων έντεκα μηνών.

Το τέλος της στασιμότητας παρά την παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα προφανώς έγινε δεκτό με ικανοποίηση από την αγορά. Όμως, το γεγονός ότι ο δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης παραμένει σε υφεσιακά επίπεδα, στις 45,6 μονάδες, ήτοι κάτω από το όριο των 50 μονάδων, σημαίνει πως η επιχειρηματική δραστηριότητα χρίζει περαιτέρω ώθησης, κάτι που μπορεί να γίνει με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Κοινώς τα οικονομικά δεδομένα βελτιώνονται, αλλά όχι σε επίπεδα που να κάνουν την ΕΚΤ διστακτική απέναντι στην προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Αντιστοίχως ο σύνθετος PMI για τη Βρετανία εκτινάχθηκε σε υψηλό έντεκα μηνών, στις 54 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 52,8 το Μάρτιο, με τον κλάδο των υπηρεσιών να οδηγεί την ανάκαμψη με ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις 54,9 μονάδες. Όμως, και ο βρετανικός PMI για τη μεταποίηση βρέθηκε σε υφεσιακά επίπεδα, στις 48,7 μονάδες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον, τα στοιχεία παραπέμπουν σε ανεπαίσθητη βελτίωση του βρετανικού ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο, στο 0,4% έναντι της αρχικής εκτίμησης περί 0,3%. Επιδόσεις δηλαδή που κρατούν την οικονομία μακριά από την περσινή ύφεση, αλλά που επιδέχονται βελτίωσης μέσα από την τονωτική ένεση της μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Έτσι, αν και ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Χιου Πιλ σε σημερινές του δηλώσεις προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να μην μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, οι περισσότεροι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους επιμένουν να βλέπουν πτώση των βρετανικών επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο FTSE κατέγραψε νέο ρεκόρ, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Στις αγορές των commodities, πάντως, οι πετρελαϊκές τιμές επανήλθαν σε ανοδική τροχιά με την τιμή του Brent να ενισχύεται 0,72% στα 87,63 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να ανεβαίνει 0,85% στα 82,59 δολάρια. Αν και στα επίπεδα αυτά οι τιμές του μαύρου χρυσού παραμένουν αισθητά μειωμένες από τα υψηλά επίπεδα που «έπιασαν» υπό το φόβο μιας σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Αντιστοίχως συνεχίζεται και η αποκλιμάκωση της τιμής του χρυσού, καθώς απομακρύνονται τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχασε επιπλέον 0,49% σήμερα στα 2.335 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ανοδική τροχιά του αμερικανικού νομίσματος ανεκόπη, με το δείκτη δολαρίου να υποχωρεί 0,29% στο 105,77 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,069 με το ευρώ να κερδίζει 0,35%.

Πάντως, η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του γιεν έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, τόσο του ευρώ όσο κυρίως του δολαρίου, έχουν πλέον φουντώσει τη συζήτηση για πιθανή νέα παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές. Ειδικά το δολάριο ανέβηκε μια… ανάσα από τα 155 γιεν, στα 154,88, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας, κατά τη συνεδρίαση της μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα

Goldman Sachs: Το βλέμμα σε γεωπολιτική, πληθωρισμό και επιτόκια – Τι προτείνει στους επενδυτές (πίνακες)

Χατζηδάκης: Nομοθετική παρέμβαση για μείωση 50% στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS (vid)

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων έως και 5 δισ. μέχρι το τέλος του 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ