Αγορές

Τι σηματοδοτεί για τη βιομηχανία της ενέργειας η εκλογή του Τζο Μπάιντεν

  • newsroom


Με θετική «ματιά» κοιτούν οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών παγκοσμίως την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, καθώς θεωρούν πως η συνεργασία τους θα είναι άμεση και αποτελεσματική

Αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών μετά την πανηγυρική νίκη του εκλεκτού των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους στο δίκτυο του CNBC, στελέχη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μοιάζουν καθησυχασμένοι, καθώς η ατζέντα του νεοεκλεγέντα προέδρου για την ενέργεια αλλά και οι εξαγγελίες για την προοδευτική στρατηγική που θα υιοθετήσουν οι ΗΠΑ για το κλίμα δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τη βιομηχανία ενέργειας.

Αντ’ αυτού, ελπίζουν ότι ο νέος πρόεδρος θα συνεργαστεί άμεσα μαζί τους για την επίτευξη και ανάπτυξη του ενεργειακού του σχεδίου.

Ο Μπάιντεν, δήλωσε πρόσφατα ότι μία από τις πρώτες του ενέργειες ως πρόεδρος θα ήταν να ανακαλέσει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, ένα διεθνές σύμφωνο που αποσκοπεί στην αποτροπή της επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στη συνέχεια, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει πιθανότατα κεντρικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής του πρώην αντιπροέδρου.

Εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο πιέζουν τον Μπάιντεν να υποστηρίξει το νέο νομοσχέδιο που αφορά τη «Νέα Πράσινη Συμφωνία», η οποία θα προσβλέπει την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακας για τουλάχιστον μια δεκαετία. Προς το παρόν, ωστόσο, το ενεργειακό σχέδιο του Μπάιντεν είναι πιο μετριοπαθές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ δήλωσέ «Το να μιλάς για το κλίμα είναι συχνά σαν να μιλάς για θρησκεία με ορισμένους πολιτικούς. Δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τις πολυπλοκότητες του ενεργειακού συστήματος και αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό»και συμπληρώνει «αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να κατανοήσουν το φάσμα και το κόστος των τεχνολογιών, αντί να βιαζόμαστε να εκλεγούν με υποσχέσεις που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές».

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν νιώθει ότι ο Μπάιντεν κατανοούσε αυτές τις ενεργειακές πολυπλοκότητες, ο Ντάντλεϊ είπε στο CNBC: «Αν παρατηρήσετε τη ρητορική της εκστρατείας γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής νομίζω ότι μπορεί να να καταλάβει τη σοβαρότητας του θέματος, και εκείνος και τα μέλη των Δημοκρατικών».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Εικονικής Διάσκεψης ADIPEC 2020, με κεντρικό θέμα την ενεργειακή ανάπτυξη, ο Ντάντλεϊ είπε ότι ελπίζουμε πως ο Μπάιντεν θα μιλήσει με ανθρώπους του κλάδου για το τι ακριβώς είναι εφικτό.

«Έτσι, είμαι αισιόδοξος, γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη «Νέα Πράσινη Συμφωνία» στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή αν δεν το αντέχει οικονομικά.»

Η Πρωτοβουλία για το Κλίμα, υπό την ηγεσία του Ντάντλεϊ, είναι μία ομάδα που αποτελείται από 12 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των BP, Chevron, CNPC, Eni, ExxonMobil, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Royal Dutch Shell και Total, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχουν ως στόχο τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα με τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ να διαμορφώνονται νωρίτερα στα 43,77 δολάρια το βαρέλι μειωμένο 0,1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) διαμορφώθηκαν στα 41,27 δολάρια, σχεδόν 0,2% χαμηλότερα.