Ασταμάτητο το πολύτιμο μέταλλο, καλπάζει προς τα 1.350 δολάρια – Γιατί τράπεζες και χώρες γεμίζουν με μανία τα θησαυροφυλάκια τους – Τι σημαίνει η σπάνια συσχέτιση με το δολάριο – Που… πήγε ο χρυσός της Αγγλίας και γιατί ο Μαδούρο ζητά επαναπατρισμό

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σε υψηλό δέκα μηνών βρέθηκε σήμερα ο χρυσός, καταγράφοντας ράλι 1,7% ($22,70) στα 1.344,80 δολάρια ανά ουγκιά, την υψηλότερη μάλιστα ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Νοέμβρη.

Οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου, καθώς δεν πείστηκαν από τα καθησυχαστικά λόγια Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ για την υποτιθέμενη πρόοδο στο εμπόριο, αφού πρακτικά το μόνο που βλέπει η αγορά αυτή τη στιγμή είναι καθυστερήσεις, δασμοί και πολλά χαμένα δισεκατομμύρια.

Το πολύτιμο μέταλλο απολαμβάνει εκρηκτική ζήτηση τους τελευταίους μήνες, με αγοραστές που ποικίλουν από απλό κόσμο που επιθυμεί μέσω της δύναμης του χρυσού ως αποθεματικό (SoV-Store of Value) να προστατεύσει την αξία των εργατωρών του, μέχρι σοσιαλιστές… δικτάτορες (βλέπε Μαδούρο), αλλά και θεσμικούς επενδυτές, ακόμη και κυβερνήσεις χωρών και κεντρικές τράπεζες.

Και η άνοδος του χρυσού δεν αφορά μόνο τα συμβόλαια (παραδόσεως μηνών), δηλαδή… χαρτιά. Η πραγματική αξία του χρυσού εκφρασμένη στο λεγόμενο bullion είναι αυτή που έχει πάρει τα πάνω της. Bullion στην αγορά χρυσού αποτελεί οποιαδήποτε ράβδος χρυσού καθαρότητας 99,5%. Ουσιαστικά πρόκειται για τον αληθινό χρυσό, στη φυσική του μορφή.

Η τιμή του χρυσού (bullion) βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλη, πηγή: Bloomberg

bullionnn.png

Οι Κεντρικές Τράπεζες διψάνε για χρυσό

Μόνο το 2018, οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προσέθεσαν πάνω από 650 τόνους χρυσού στα αποθεματικά τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

Κάποιες μάλιστα χώρες, όπως Ρωσία και Τουρκία φορτώνουν τα θησαυροφυλάκια τους με χρυσό την ώρα που ξεφορτώνονται αμερικανικά δολάρια (το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα). Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Ιράκ, Πολωνία και Ουγγαρία υπήρξαν επίσης ισχυροί αγοραστές χρυσού το 2018, καθώς γεωπολιτικά και εμπορικές εντάσεις σε συνδυασμό με αμερικανικές κυρώσεις/δασμούς έχουν ταρακουνήσει την πίστη στο αμερικανικό νόμισμα τα τελευταία χρόνια.

Στο διάγραμμα: Αυξάνονται τα αποθεματικά κεντρικών τραπεζών σε χρυσό

centrabnakgoldreservsss.png

Σημειώνεται ότι δολάριο και χρυσός τηρούν παραδοσιακά αρνητική συσχέτιση, δηλαδή όταν το δολάριο είναι ισχυρό, ο χρυσός γίνεται ακριβότερος να αγοραστεί μέσω συναλλάγματος, με αποτέλεσμα να καθίσταται λιγότερο ελκυστικός, και άρα χαμηλότερη ζήτηση και κατ’ επέκταση τιμή.

Ωστόσο το δολάριο, και παρά τις εμπορικές εντάσεις και την κόντρα Τραμπ-Fed, μόνο ανίσχυρο δεν είναι. Για την ακρίβεια έχει «αφανίσει» όλους τους ανταγωνιστές του, είτε νομίσματα αναδυόμενων αγορών, είτε το φανερά αδύναμο πλέον ευρώ που παραπαίει στο 1,13 EUR/USD (μένει μόνο το κινεζικό γουάν, αλλά από ότι φαίνεται ο Τραμπ θα φροντίσει να το κρατήσει υπό πίεση). Κι όλα αυτά κόντρα στις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών.

Στο newmoney.gr ωστόσο είχαμε μιλήσει ήδη εδώ και ένα χρόνο για το πως τόσο το δολάριο αλλά και ο χρυσός (θα) συνεχίζουν να καλπάζουν. Αναλυτικότερα εδώ.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές παρά τη bear market του χειμώνα, βρίσκονται σε ανοδική τροχιά εδώ και αρκετό καιρό, ενώ και την Τρίτη ο χρυσός κατέγραψε ισχυρό ράλι την ώρα που και οι μετοχές έκλεισαν ανοδικές, γεγονός εξίσου παράδοξο.

Επομένως, τι πραγματικά συμβαίνει με τον χρυσό; Μήπως ο πλανήτης (και δη το «έξυπνο χρήμα») ετοιμάζεται για κάτι που εμείς οι υπόλοιποι δε γνωρίζουμε, όπως π.χ. μια νέα κρίση;

Το τελευταίο εξάμηνο ο χρυσός παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του καταφύγιου (όπως και σε γιεν και αμερικανικά/γερμανικά ομόλογα), φοβούμενοι τα αρνητικά σινιάλα από την παγκόσμια οικονομία και τις νέες λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες.

Δεν είναι τυχαίο που τράπζες και χώρες αγοράζουν μετά μανίας ή επαναπατρίζουν τον χρυσό τους τα τελευταία δύο χρόνια, υπό το φόβο παγκόσμιας ύφεσης, καθώς μαζεύονται «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία (βλέπε αδύναμη ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και Κίνα) αλλά και μετά το χειρότερο sell-off της δεκαετίας στα διεθνή χρηματιστήρια.

Επίσης μη ξεχνάμε την τεράστια ζήτηση που απολαμβάνει το παλλάδιο, το οποίο έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα. Περισσότερα εδώ.

bullionchart.PNG

Το αδύναμο ευρώ και η σπάνια συσχέτιση χρυσού/δολαρίου

Τα πρόσφατα σχόλια Ντράγκι (μετά και την απογοητευτική ανάπτυξη στην ευρωζώνη) φανέρωσαν πόσο «εθισμένη» στη χαλαρή νομισματική πολιτική είναι η ΕΚΤ (βλέπε QE που ακόμη δεν έχει τερματιστεί τελειώς), καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν πως η Τράπεζα θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια στην ευρωζώνη, τουλάχιστον όχι πριν τη λήξη της θητείας του Ντράγκι τον Οκτώβρη (με πολλούς να βλέπουν την επόμενη αύξηση πολύ αργότερα).

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη άλλωστε μόνο ευνοϊκές δεν είναι, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη όπου καταγράφεται παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Εάν πράγματι το ευρώ συνεχίσει να παραπαίει έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας το αμερικανικό νόμισμα, τότε θεωρητικά αυτό θα σήμαινε πτώση για τον χρυσό, καθώς ισχυρό δολάριο καθιστά ακριβότερο (και άρα λιγότερο ελκυστικό) τον χρυσό για αγορά μέσω συναλλάγματος. 

Όμως δολάριο και χρυσός, δύο παραδοσιακοί ανταγωνιστές, τον τελευταίο χρόνο διατηρούν θετική συσχέτιση, ένα φαινόμενο πάρα πολύ σπάνιο, που ιστορικά έχει παρατηρηθεί μόνο σε περιόδους όπου ακολούθησε ύφεση. Ο φόβος μιας οικονομικής κρίσης άλλωστε είναι ο μόνος που μπορεί να ωθήσει θεσμικούς επενδυτές στον χρυσό, σε μια περίοδο που το δολάριο καλπάζει.

Ο Μαδούρο ζήτησε τον χρυσό του και η Τράπεζα της Αγγλίας του έριξε… άκυρο

Την ίδια ώρα οι Κεντρικές Τράπεζες πολλών χωρών αγοράζουν/επαναπατρίζουν σιγά-σιγά (και διακριτικά) τα αποθέματα χρυσού τους, και όπως έχουμε αναλύσει ήδη από το 2018, δημιουργείται ένα μοτίβο στην αγορά χρυσού που δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Αναλυτικότερα εδώ.

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, τόσο μαζικά όσο και στη δεκαετία του ’70, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Στο μεταξύ η Αγγλία αρνείται στο Μαδούρο επαναπατρισμό χρυσού $1,2 δισ.! Η Τράπεζα της Αγγλίας απέρριψε το αίτημα του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για απόσυρση χρυσού από τις θυρίδες, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

highestsince.png

Αλλά δεν είναι μόνο η Βενεζουέλα! Αγγλία, τι γίνεται με το χρυσό της Αυστραλίας;!

Παρόλο που αρκετές χώρες επιλέγουν να φυλάσσουν τον χρυσό τους εγχώρια, άλλες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα πολύτιμα αποθεματικά τους στις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών. Θησαυροφυλάκια στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έχουν γίνει δημοφιλείς κρύπτες όπου φυλάσσονται χιλιάδες μπάρες χρυσού αναπτυσσόμενων κυρίως χωρών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με ότι αναφέρει η ίδια, φυλάσσει 80 τόνους χρυσού της Αυστραλίας εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχουν επιτρέψει ποτέ στην Αυστραλία να εκτελέσει κανονικό έλεγχο (audit) των αποθεμάτων της σε bullion.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο RT, ο Ronan Manly, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της BullionStar στη Σιγκαπούρη, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιβεβαιωθεί αν η Αγγλία πράγματι κατέχει το χρυσό της Αυστραλίας που ισχυρίζεται πως εξακολουθεί να φυλάσσει, κι αυτό διότι απαγορεύονται οι έλεγχοι, ενώ δεν υπα΄ρχουν πληροφορίες διαθέσιμες σχετικά με αριθμούς συναλλαγών και δανεισμούς του συγκεριμένου χρυσού, με βάση τους κωδικούς (serial numbers) της κάθε μπάρας.

«Το γεγονός ότι η BoE (Τράπεζα της Αγγλίας) αρνείται οποιοδήποτε έλεγχο είναι εξαιρετικά ύποπτο» δηλώνει ο αναλυτής.

Η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει αν μη τι άλλο επαναφέρει τον χρυσό στο προσκήνιο. Το μόνο σίγουρο είναι ωστόσο, πως μετα τόσα αρνητικά σινιάλα από την παγκόσμια οικονομία, και τις τόσο ενδιαφέρουσες αλλά και ύποπτες κινήσεις κεντρικών τραπεζών και «έξυπνου χρήματος» τον τελευταίο χρόνο, το πολύτιμο μέταλλο που άντεξε για χιλιετίες και υπηρέτησε άψογα τον άνθρωπο ως αποθεματικό, ενδέχεται να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Στη φωτό: Η Βασίλισσα Ελισάβετ ξεναγείται σε θησαυροφυλάκια χρυσού της Τράπεζας της Αγγλίας το 2012 (Πηγή: Reuters)

goldelizabeth.jpg

 

Ασταμάτητο το πολύτιμο μέταλλο, καλπάζει προς τα 1.350 δολάρια – Γιατί τράπεζες και χώρες γεμίζουν με μανία τα θησαυροφυλάκια τους – Τι σημαίνει η σπάνια συσχέτιση με το δολάριο – Που… πήγε ο χρυσός της Αγγλίας και γιατί ο Μαδούρο ζητά επαναπατρισμό