Επιφυλακτικά θετικές είναι οι προοπτικές για την εφεξής πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αφήσει πίσω το αρνητικό α’ τρίμηνο και να θέσει τις βάσεις για μια πλαγιο-ανοδική κίνηση, με πρώτο στόχο την προσέγγιση -και γιατί όχι, την υπέρβαση- του υψηλού έτους (971 μονάδες). 

Ο Γενικός Δείκτης αποχαιρέτησε τον Απρίλιο με κέρδη της τάξης του 7%, κάτι που επανέφερε το ισοζύγιο του 2022 στο +3,5%. Η ανοδική κίνηση του τελευταίου μήνα, οπωσδήποτε, έχει αναπτερώσει τις ελπίδες των επενδυτών, οι οποίοι «βλέπουν» στα πληθωρικά εταιρικά αποτελέσματα και τα γενναιόδωρα μερίσματα μια -ολοένα και αυξανόμενη- αχτίδα φωτός για τη συνέχεια. 

Οι χρηματοδοτικές ροές του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ευοίωνες προοπτικές για μια τουριστική σεζόν στα επίπεδα του 2019 (εκτιμήσεις για έσοδα 18 δισ. ευρώ), καθώς και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μέσω της αισθητής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν επιπλέον «συμμάχους» σ’ αυτή την ανοδική προσπάθεια.  

Ωστόσο, ο δρόμος αρχικά για τις 970 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλό έτους, και μετέπειτα για τις 1.000 μονάδες, οι οποίες συνιστούν τον βασικό στόχο της αγοράς για φέτος, μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Η εξέλιξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η ενεργειακή κρίση, το πληθωριστικό σπιράλ, η αύξηση του κόστους δανεισμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης συνιστούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Και φυσικά, κάθε εξωγενές και απρόβλεπτο σοκ, μπορεί να τορπιλίσει την καλή εικόνα της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ρηχότητα της Λεωφόρου Αθηνών και την περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης των εξωτερικών κραδασμών, κάτι που έχει επανειλημμένως φανεί στο παρελθόν. 

Ας δούμε, τώρα, τι προβλέπουν για τη συνέχεια δύο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού και δύο εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες σπεύδουν να αποκρυσταλλώσουν τις εκτιμήσεις τους για την μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Jefferies: Αισιόδοξη για τις προοπτικές των μετοχών 

Η Jefferies, σε πρόσφατη έκθεσή της, δηλώνει απόλυτα αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών μετοχών, επικαλούμενη τα υγιή και σημαντικά βήματα προόδου. Κι αυτό, παρότι η εγχώρια αγορά δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει των κινδύνων, οι οποίοι δημιουργούνταν από τα διάφορα σοκ της τελευταίας περιόδου. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, διαθέτει σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του, με κυριότερο όλων το γεγονός ότι οι μετοχές έχουν ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης. Αυτό οδηγεί το Χ.Α. να διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 10,8x, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 0,93x, δείκτη τιμής προς αύξηση κερδών στο 0,39x, δείκτη μερισματικής απόδοσης στο 3,7% και τέλος, απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 8,9%. 

Citi: Ώθηση από την αύξηση της κερδοφορίας 

Η Citi, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η ελληνική αγορά μπορεί να λάβει ώθηση από τη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, ο ρυθμός της οποίας ωστόσο θα επιβραδυνθεί εξαιτίας των επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι  τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 12,8% έναντι της αρχικής πρόβλεψης για άνοδο 37,9%.  Παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση, βέβαια, το εν λόγω ποσοστό παραμένει υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την Ευρώπη, τις ανεπτυγμένες αγορές, τις ΗΠΑ, αλλά και τις αναδυόμενες αγορές, όπου η αύξηση τοποθετείται στο 8,6%, 9%, 8,5% και 7,6% αντίστοιχα. Κατά μέσο όρο, η αύξηση της διεθνούς κερδοφορίας θα διαμορφωθεί στο 8,8%. Όσον αφορά τη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,9%, αισθητά άνω του μέσου όρου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου καθορίζεται στο 3,3% και 1,4% αντίστοιχα. 

Beta Securities: Η ελληνική αγορά… πείθει 

Την ίδια ώρα, η Beta Securities σπεύδει να χαιρετίσει την επίδοση του Απριλίου, ο οποίος δικαιώνει απόλυτα τη φήμη του «ανοδικoύ μήνα παντός καιρού». Η ελληνική αγορά όχι μόνο γύρισε σε θετικό έδαφος από την αρχή τους έτους, αλλά αυτή τη στιγμή υπερ-αποδίδει έναντι των υπόλοιπων χρηματιστηρίων της Δύσης, εμφανίζοντας αμυντική στάση ακόμα και σε ημέρες πίεσης στις ευρωπαϊκές αγορές. Το εξωτερικό μείγμα, πάντως, κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό μπορεί να χαρακτηριστικά, με τον πληθωρισμό να φέρνει νωρίτερα τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ το πολεμικό μέτωπο δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης, διατηρώντας το υψηλό ενεργειακό κόστος.  Η ελληνική αγορά, σύμφωνα με τη Beta, έχει καταφέρει να πείσει ένα νέο κοινό επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων μπήκαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, με διαφορετική οπτική και σίγουρα πιο δυνατά χέρια. Σ’ αυτό έχει συμβάλει τόσο η ικανοποιητική αποτίμηση της περυσινής χρήσης σε όρους κερδοφορίας (3,3 δισ. ευρώ) όσο και τα αυξημένα μερίσματα (1,7 δισ. ευρώ). Η έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και η προσδοκία αύξησης της στάθμισης των ελληνικών μετοχών στον MSCI Greece Index έρχονται να ενισχύσουν το αισιόδοξο story.  

Kύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Χρειάζεται χρόνος για το υψηλό έτους 

Τέλος, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επιδοκιμάζει την ανοδική πορεία του Απριλίου, η οποία συνοδεύτηκε κι από υψηλό ημερήσιο τζίρο. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος έως ότου διασπαστεί η αντίσταση των 950 μονάδων και οδηγηθούμε στην αναμέτρηση με το υψηλό έτους των 970 μονάδες. Στα θετικά, σε κάθε περίπτωση, λογίζονται τα απολογιστικά μεγέθη του 2021 αλλά και του α’ τριμήνου του 2022, τα οποία δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις για τράπεζες, blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας, ως απόρροια των διαταρακτικών παραγόντων του εξωτερικού της περιβάλλοντος. 

Διαβάστε επίσης:

Το νεοκλασικό – φιλέτο επί της Λεωφόρου Αμαλίας που ψάχνει «δεύτερη ευκαιρία» (pics)

 

Ε.Ε.: Η γραφειοκρατία εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και… «σύμμαχος» της Μόσχας

Tesla: Μπαίνει στα ταξί και τα αλλάζει όλα – Οι νέες αποφάσεις του Μασκ