Δεν υπάρχει κάτοικος της Αθήνας ή τουρίστας και περαστικός που να μην έχει περάσει τουλάχιστον μία φορά από μπροστά του. Είναι ένα ακίνητο του κέντρου της Αθήνας που στέκει…ακίνητο και εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες, αποτελώντας, κατά κάποιο τρόπο «συστατικό στοιχείο» της περιοχής.

Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αμαλίας, δίπλα ακριβώς από την Αγγλικανική Εκκλησία και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Σε μια θέση, δηλαδή, εξαιρετικά προνομιακή, κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους της μη αξιοποίησής του, παρότι, τουλάχιστον κατά το παρελθόν εμφανιζόταν να διατίθεται προς πώληση.

Για την Τετάρτη 4 Μαΐου, πάντως, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για ένα τμήμα του κτιρίου με τιμή πρώτης προσφοράς που ξεκίνησε από τις 260.000 ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής υπερτριπλασιάστηκε στις 837.870 ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια οριζόντια διηρημένη ιδιοκτησία που καταλαμβάνει ολόκληρο τον δεύτερο όροφο, -στην οποία ανήκει κατ΄ αποκλειστική χρήση αποθήκη του υπογείου-, που βρίσκεται, κατά την έκθεση του πλειστηριασμού «επί οικοδομής κείμενης σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εντός του σχεδίου της πόλεως των Αθηνών, παρά την Αγγλική Εκκλησιά και επί της Λεωφόρου Αμαλίας, επί της οποίας φέρει τον αριθμό 28 και Σιμωνίδου, επί της οποίας φέρει τον αριθμό 1».

Η ιδιοκτησία αυτή ανήκει στην «Ακίνητα Μυκόνου Ανώνυμος Κτηματική Τεχνική Τουριστική Ξενοδοχειακή και Αγροτική Εταιρεία», κατά της οποίας στρέφεται ο πλειστηριασμός και που το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιλαμβάνονται και οικόπεδα στο Νησί των Ανέμων.

Ο πλειστηριασμός και τι περιλαμβάνει

Η κατάσχεση της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 υπέρ της Qquant Master Servicer ως διαχειρίστριας της ABS Metexelixis SA για ποσό 100.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης ύψους 329.416,65 ευρώ.

Στον επικείμενο πλειστηριασμό θα βγει ο δεύτερος όροφος του κτιρίου που είχε οικιστική χρήση και αποτελούνταν από πέντε δωμάτια, οφφίς, δωμάτιο υπηρεσίας, μαγειρείο και λουτρό, με συνολική επιφάνεια 190,5 τ.μ.

Κατά την εξωτερική αυτοψία που έγινε στο ακίνητο «επιθεωρήθηκε εγκαταλελειμμένο και ημιτελές», όπως αναφέρεται, ενώ επισημαίνεται ότι «χρήζει πλήρους ανακατασκευής/ανακαίνισης τόσο συνολικά ως κτίριο, όσο και πιο συγκεκριμένα η υπό εκτίμηση ιδιοκτησία».

Μαζί με τον δεύτερο όροφο βγαίνει και η αποθήκη του υπογείου «μετά του δικαιώματος εισόδου σε αυτή εκ του επί της οδού Σιμωνίδου ισογείου γκαράζ του αυτού κτιρίου», η οποία έχει επιφάνεια 54 τ.μ.

Όσο για τα «βάρη», εκτός από την κατάσχεση, υπάρχουν κατά της εταιρείας δύο προσημειώσεις υπέρ της Τράπεζας Αττικής, για 1.060.000 ευρώ, εγγραφείσα τον Απρίλιο του 2007 και για 760.000 ευρώ, εγγραφείσα τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η τοποθεσία και η αρχική τιμή

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία Β’ ορόφου (ολόκληρος ο όροφος) με αποκλειστική χρήση αποθήκης υπογείου, εντός εγκαταλελειμμένου και ημιτελούς κτιρίου, κατασκευής προ του έτους 1955. Η κατασκευαστική αποπεράτωση με βάση την εξωτερική αυτοψία του ακινήτου, κρίνεται περί το 20%.

Όπως αναφέρεται, το ακίνητο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος, η οποία είναι η κεντρική πλατεία του εμπορικού κέντρου της Αθήνας και μαζί με την πλατεία Ομόνοιας είναι τα σημεία αναφοράς του κέντρου της πρωτεύουσας. Είναι μια περιοχή μικτής χρήσης, καθώς τα κτίρια στεγάζουν μεγάλα γραφεία ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών, ξενοδοχείων, καταστημάτων λιανικής και καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης.

Το εκτιμώμενο ακίνητο «βρίσκεται απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και το Παλάτι του Ζαππείου. Η περιοχή έχει εμπορικό χαρακτήρα και υπάρχουν πολλά ψηλά κτίρια υψηλής προβολής με καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στα ανώτερα επίπεδα. Τα περισσότερα κτίρια είναι μεγάλης παλαιότητας (άνω των 60-70 ετών), ενώ στην ευρύτερη περιοχή υφίστανται αρκετά διατηρητέα κτίσματα».

Το συγκεκριμένο κτίριο, έχει ανεγερθεί επί γωνιακού οικοπέδου επιφάνειας 213,313 τ.μ., το οποίο διαθέτει προσόψεις, νοτιοανατολικά επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας επί πλευράς μήκους 12,98 μέτρων, νοτιοδυτικά επί της οδού Σιμωνίδου επί πλευράς μήκους 16,46 μέτρων, ενώ προς τις υπόλοιπες κατευθύνσεις συνορεύει με όμορες ιδιοκτησίες. Το οικόπεδο θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο.

Όσο για την αξία της ιδιοκτησίας που θα βγει σε πλειστηριασμό, αν και η εταιρεία «Ακίνητα Μυκόνου Α.Ε.» την καταγράφει στα 2.343.213,51 ευρώ, η έκθεση εκτίμησης την προσδιορίζει στις 260.000 ευρώ. Ωστόσο, στις 6 Απριλίου η οφειλέτιδα εταιρεία άσκησε ανακοπή ζητώντας διόρθωση της τιμής εκκίνησης.

Η ανατροπή με τη δικαστική απόφαση

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου «η εκτίμηση του κατασχεθέντος ακινήτου της ανακόπτουσας δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην εμπορική αξία του. Ειδικότερα, η θέση του κατασχεθέντος ακινήτου είναι πολύ κεντρική, έχει πρόσοψη και προβολή από τη Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας, πρόσοψη και προβολή στην Αγγλικανική Εκκλησία, ενώ βρίσκεται έναντι της εισόδου του Ζαππείου (από τη Λ. Βασ.Αμαλίας) και του Εθνικού Κήπου, σε οδική απόσταση 400 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος και τον ομώνυμο σταθμό του μετρό, σε οδική απόσταση 400 μέτρων (μέσω της οδού Φιλελλήνων) από τον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού , καθώς και σε οδική απόσταση 300 περίπου μέτρων από την Πύλη Αδριανού και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός».

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ακόμη ότι «το επίδικο κατασχεθέν ακίνητο, που είναι παλαιότητας άνω των 70 ετών, διαθέτει πολύ εύκολη πρόσβαση τόσο μέσω του οδικού δικτύου όσο και μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, καθώς και πλήθος γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ). Στην περιοχή συναντώνται, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία, πολυώροφες οικοδομές εμπορικής και επαγγελματικής χρήσης, καθώς και κτίρια Διοίκησης, κτίρια μεγάλων επιχειρήσεων, τραπεζών, Πρεσβειών, Δημοσίων Οργανισμών, τουριστικών πρακτορείων κ.α., καθώς και αρκετά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, όπως λ.χ. Hotel Grande Bretagne, Hotel King George, NJV Athens Plaza, Ξενοδοχείο Αμαλία Αθήνας, Crafoord Place Hostel Athens, NEW Hotel, The Athens Gate Hotel, Royal Olympic Hotel κ.α.

Η περιοχή αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθόσον βρίσκεται στις παρυφές της Πλάκας, είναι μία από τις κεντρικότερες της Αθήνας, σημειώνει ενδιαφέρον για εμπορικές και επαγγελματικές χρήσεις, και διαθέτει πολλά ιστορικά μνημεία».

Ακόμη τονίζεται ότι «το επίδικο διαμέρισμα – που όπως και ολόκληρο το κτίριο χρήζει ολικής επισκευής, αναπαλαίωσης και αποκατάστασης – διαθέτει απρόσκοπτη θέα προς το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, καθώς και τη Βουλή των Ελλήνων» και ότι «η εμπορική αξία του εκτιμάται σήμερα στο συνολικό ποσό των 837.870 ευρώ, ήτοι σε 4.300 ευρώ/τ.μ για το δεύτερο όροφο και σε 350 ευρώ/τ.μ για την υπόγεια αποθήκη, λαμβανομένων υπόψη : α) του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, β) της θέσης του και της μεγάλης προβολής, που διαθέτει, γ) της ευκολίας πρόσβασης, δ) της επιφάνειάς του, ε) της πολύ καλής θέας, στ) της μεγάλης διαθεσιμότητας γραφειακών χώρων στην περιοχή, ζ) της εκτεταμένης ενίσχυσης και ανακαίνισης που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθεί η φυσιολογική φθορά του χρόνου, σε συνδυασμό με το ότι σε περίπτωση πλήρους ανακαίνισης- ανακατασκευής ολόκληρου του κτιρίου η αξία του (του κατασχεθέντος ακινήτου) θ’ ανέλθει κατά 50% της υφιστάμενης αξίας του και η) της προσφοράς και της ζήτησης, καθώς και της κατάστασης και ρευστότητας της κτηματαγοράς».

Με βάση όλα τα παραπάνω, στις 21 Απριλίου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή πιθανολογώντας ότι η εμπορική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 837.870 ευρώ, και ορίζοντας σε αυτό το ποσό την τιμή πρώτης προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα:

Αντζελο Καπούρο: Γιατί η MSC Cruises επέλεξε ως home port τον Πειραιά

Θα αντέξουν οι μετοχές το νέο σκηνικό με πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια;

Οι νέες ζοφερές προβλέψεις του Bill Gates: Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία