Μπορεί ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να έχει σημειώσει 13,35% απώλειες από την αρχή της χρονιάς και να ολοκλήρωσε χθες το α’ εξάμηνο σε επικράτεια διόρθωσης, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το τρίμηνο του ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη, ήταν το καλύτερο των τελευταίων 5 ετών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες είδαν τις τιμές τους να ενισχύονται κατά 12,6% από τις αρχές Απριλίου.

Και παρά το γεγονός ότι το sell off που σημειώθηκε σε αυτές λόγω πανδημίας από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου είχε ως αποτέλεσμα να σημειώσουν μικρότερη άνοδο από τον αμερικανικό  S&P 500 (ενισχύθηκε κατά 19,95% το β’ τρίμηνο) , ωστόσο ορισμένοι αναλυτές μετακίνησαν το ενδιαφέρον τους από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, την ώρα που ο κόσμος βγαίνει από το πολύμηνο lockdown και τα μέτρα που ακολούθησαν.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Σκοτ Τίελ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της BlackRock, αναφέρει ότι ο επενδυτικός κολοσσός αναβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές από «underweight» σε «overweight», εν μέρει λόγω της «θετικής έκπληξης» που υπήρξε αναφορικά με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι κυβερνήσεις σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πήραν σημαντικά μέτρα στήριξης της οικονομίας για να μετριάσουν τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε 1,35 τρισ. ευρώ.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, οι δράσεις της ΕΚΤ, όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικά σε συνδυασμό με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην Ευρώπη», αναφέρει ο Τίελ, προσθέτοντας ότι παρά το σοβαρό ξέσπασμα της πανδημίας που είδαμε στην αρχή, τώρα οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης ετοιμάζονται να ξανανοίξουν.

Αντιθέτως, τα κρούσματα αυξάνονται στις ΗΠΑ και ένας αριθμός πολιτειών επιβάλουν εκ νέου μέτρα και lockdown, τα κρούσματα ανέρχονται σε πάνω από 2,6 εκατ.

Σύμφωνα με τον Τίελ, επενδυτές που επικεντρώνονται στις αμερικανικές αγορές, τώρα θα πρέπει να κοιτάξουν τώρα τις ευρωπαϊκές καθώς και τον τρόπο που ανοίγουν οι διάφορες οικονομίες και δραστηριότητες.

Νικητές και χαμένοι

Η μετοχή που είχε τη μεγαλύτερη άνοδο στο ριμπάουντ του β’ τριμήνου ήταν η σουηδική πλατφόρμα τηλεπικοινωνιών Sinch, η οποία σίγουρα επωφελήθηκε και από τις αυξημένες ανάγκες του κόσμου για τηλεργασία.

Εκλεισε το β’ τρίμηνο με άνοδο 103% ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει καταγράψει άνοδο κατά 178%.

Λίγο πιο πίσω, με άνοδο 88% είναι η μετοχή της επίσης σουηδική κατασκευάστρια κινητών συσκευών Dometic Group, που από την αρχή της χρονιάς ενισχύθηκε κατά 11%.

Ανοδο 85% σημείωσε στο β’ τρίμηνο η μετοχή της βρετανικής  Games Workshop, η οποία στο α’ εξάμηνο ενισχύθηκε κατά 31%.

Στον αντίποδα, η ισπανική Banco de Sabadell με πτώση 34% στο β’ τρίμηνο και 70% από τις αρχές του έτους, η γαλλική τράπεζα  Natixis με απώλειες 21,6% στο β’ τρίμηνο και 41% από τον Ιανουάριο του 2020, η βελγική ασφαλιστική  Ageas, η  HSBC  και η  Rolls-Royce με πτώση άνω του 16% στο β’ τρίμηνο και απώλειες 40%, 36% και 58% αντίστοιχα από την έναρξη του 2020.