Περισσότεροι από δώδεκα διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες είναι κοντά στο να τερματίσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους με απώλειες τουλάχιστον πάνω από 10% σε σχέση με τα υψηλά προ-κορωνοϊού επίπεδα, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων επιδεινώνουν τους φόβους των επενδυτών για την ταχύτητα και την κλίμακα μιας οικονομικής ανάκαμψης στο μέλλον.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν άρει τα lockdown κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με σκοπό την τόνωση της οικονομίας και στόχο την οικονομική ανάκαμψη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNBC.

Παρ ‘όλα αυτά, τα περιστατικά κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει» και να ζητάει από τις χώρες να μην επιταχύνουν το άνοιγμα των καταστημάτων.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, ενώ έχουν σημειωθεί 505.518 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

-Ο όρος «διόρθωση» αναφέρεται σε πτώση 10% στην αξία ενός χρηματιστηριακού δείκτη σε σύγκριση με το πιο πρόσφατο υψηλό του, ενώ μία πτώση 20% ή περισσότερο από τα πρόσφατα υψηλά σημαίνει bear market.

Αμερική

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αμερική δεν έχουν φτάσει ακόμη σε κορύφωση.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Βραζιλίας, Bovespa, σημείωσε άνοδο άνω του 31% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Όμως, παρά τα σημαντικά κέρδη τους τελευταίους τρεις μήνες, ο δείκτης παραμένει χαμηλά με απώλειες 20% σε σχέση με τα υψηλά μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.

Η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και 58.314 θανάτους.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες περιπτώσεις κορωνοϊού, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι στιγμής.

Ο κορυφαίος δείκτης Merval της Αργεντινής έχει υποχωρήσει πάνω από 17%, μετά τα υψηλά μέχρι τις 8 Ιουνίου. Η Αργεντινή έχει καταγράψει πολύ λιγότερες περιπτώσεις κορωνοϊού σε σχέση με τη γειτονική Βραζιλία, με περίπου 50.000 κρούσματα μέχρι σήμερα.

Ο δείκτης Merval έκλεισε πολύ μακριά από το ημερήσιο υψηλό, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών για την αναδιάρθρωση του χρέους των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται σε τέλμα.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του χρηματιστηρίου στο Τορόντο του Καναδά έχει χάσει πάνω από 14% έπειτα από τα υψηλά στις 20 Φεβρουαρίου.

Ευρώπη

Ο Χανς Κλούτζ, περιφερειακός διευθυντής της Ευρώπης στον ΠΟΥ, δήλωσε στα μέσα Ιουνίου ότι είναι σημαντικό για τους πολιτικούς ηγέτες να θυμούνται ότι: «Δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν κερδίσει χρόνο στις χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το 31% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το 43% των θανάτων παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, ο Κλούτζ είπε ότι θα ήταν «προτεραιότητα» για το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη να προετοιμαστεί για το φθινόπωρο κατά του κορωνοϊού.

Αρκετές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε διόρθωση, με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρωσία να ηγούνται των ζημιών της περιοχής, παρά την καταγραφή σημαντικών κερδών το δεύτερο τρίμηνο.

Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 33% από το υψηλό του στις 24 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η χώρα μας έχει σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ παίρνει μέτρα για να προσελκύσει επισκέπτες για διακοπές, σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη.

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της, την ώρα που ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα μπορούσε να εξαλείψει την πρόοδο που σημειώθηκε από την κρίση της ευρωζώνης, πριν από μια δεκαετία.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έχει χάσει 28% από το υψηλό που είχε φτάσει στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ ο δείκτης RTS στο ρωσικό χρηματιστήριο βρίσκεται 24% χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας που είχε στις 20 Ιανουαρίου.

Κατά 23% χαμηλότερα βρίσκεται ο ιταλικός FTSE MIB σε σχέση με το υψηλό στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ ο PSI 20 στην Πορτογαλία κινείται σχεδόν 20% χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια μέρα.

Ο γαλλικός CAC 40, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο γερμανικός DAX και ο ελβετικός SMI είναι επίσης σε πορεία για να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο σε διόρθωση.

Ασία

Μέχρι σήμερα, η Ινδία έχει καταγράψει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, και βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα με περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμό έρχεται καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα lockdown από τότε που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας έχει χάσει περισσότερα από 16% από τα υψηλά στις 14 Ιανουαρίου, τοποθετώντας στην ουσία το χρηματιστήριο σε περιοχή διόρθωσης καθώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου πλησιάζει στο τέλος του.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε περισσότερο από 16% από την καταγραφή του υψηλού κλεισίματος στις 17 Ιανουαρίου.