Μετά τα χαμηλά τριών ετών του περασμένου Σεπτεμβρίου, η στερλίνα έχει ανακάμψει κατά σχεδόν 10%, πορεία την οποία ενίσχυσε η σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και των Συντηρητικών στις εκλογές του Δεκεμβρίου τερματίζοντας αποφασιστικά το πολιτικό αδιέξοδο στη Βρετανία.

Η επανεκλογή της κυβέρνησης με ισχυρή πλειοψηφία επιτρέπει στον Τζόνσον να «περάσει» τη συμφωνία του για το Brexit και να δώσει έτσι την εκκίνηση για την επόμενη φάση των συνομιλιών. Ωστόσο, στις αρχές του 2020 είναι πιθανό να υπάρξει μια επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Danske Bank A/S.

«Το trading θα έχει διακυμάνσεις μπαίνοντας στο 2020 και μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τις εμπορικές συμφωνίες κλπ, άρα χρειαζόμαστε νέες πληροφορίες για τις επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας ή για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», αναφέρει ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske.

«Αμφιβάλλω ότι η στερλίνα θα ενισχυθεί σημαντικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είχε έντονες διακυμάνσεις σε όλη τη διαδικασία του Brexit και η υπόσχεση του Τζόνσον να το ολοκληρώσει να σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει για μεγάλο διάστημα ηρεμία. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η στερλίνα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1% στα 1,32 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η οικονομία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το κλίμα. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τις προσδοκίες για ανάπτυξη στο 0,1% για το τέταρτο τρίμηνο και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής Μάικλ Σάουντερς και Τζόναθαν Χάσκελ συνέχισαν να πιέζουν για άμεση μείωση των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΒοΕ. Επόμενο κρίσιμο τεστ θα γίνει την εβδομάδα της 6ης Ιανουαρίου, με τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγής.

«Το ΑΕΠ δεν παρουσίασε αύξηση από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο και αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με 0% τον Νοέμβριο», αναφέρουν αναλυτές της HSBC. «Αναμένουμε επίσης πτώση της μεταποιητικής παραγωγής. Προβλέπουμε μηδενική ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο συνολικά».