Το επόμενο θύμα τους αναζητούν τα… όρνια των αγορών μετά και την κατάρρευση της First Republic. Αν και το σύνολο των μικρών περιφερειακών τραπεζών της αμερικανικής αγοράς θεωρούνται ευάλωτες στο τοπίο που έχει δημιουργήσει η αυστηρή περιοριστική πολιτική της Federal Reserve, κάτι που αποδεικνύεται από τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται στη συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street, ένα νέο όνομα έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα και όχι για καλό λόγο.

Πρόκειται για την Pacific Western Bank ή απλά PacWest, που εδρεύει επίσης στην Καλιφόρνια και πιο συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η μετοχή της PacWest έφτασε να χάνει περίπου 40% συμπληρώνοντας μάλιστα την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση απωλειών. Μάλιστα, οι πιέσεις προς τη μετοχή ήταν τόσο έντονες, που χρειάστηκε επανειλημμένως να γίνει αναστολή της διαπραγμάτευσης της.

Σημαντική πτώση σημειώνουν και οι μετοχές έτερων περιφερειακών τραπεζών, όπως η Western Alliance, όμως σε καμία περίπτωση στο μέγεθος των απωλειών της PacWest.

Τι φοβάται η αγορά

Οι πιέσεις αυτές προκαλούν ερωτηματικά δεδομένου πως η λύση που βρέθηκε για τη διάσωση της First Republic με την παρέμβαση της JPMorgan Chase θα έπρεπε να ικανοποιήσει την αγορά για την επίλυση του πολυήμερου θρίλερ. Εξάλλου, η First Republic ήταν δεδομένα ευάλωτη μετά και τα δυσμενή αποτελέσματα που ανακοίνωσε και την κάθετη πτώση των καταθέσεων της κατά περίπου 40%.

Έτερες περιφερειακές τράπεζες ανακοίνωσαν πολύ μικρότερες εκροές και μάλιστα ειδικά η PacWest ανακοίνωσε και αύξηση των καταθέσεων της τον Απρίλιο, μετά το bank run που είχε πυροδοτήσει η κατάρρευση της SVB το Μάρτιο. Αν και συνολικά για το πρώτο τρίμηνο έχασε περίπου 6 δισ. δολάρια από την μαζική έξοδο καταθετών.

To πρόβλημα είναι ότι η αγορά παραμένει μουδιασμένη από το σερί των καταρρεύσεων, ενώ ανησυχεί για το κρατικό «μαξιλάρι» προστασίας και την μη διεύρυνση των μέτρων που δρομολογήθηκαν με αφορμή την SVB λόγω του σημαντικού όγκου των μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Υπό τη σκιά της αντίδρασης του Κογκρέσου, ο Λευκός Οίκος και η αρμόδια υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν έχουν αποφύγει να δεσμευτούν σε μια οριζόντια ασπίδα εγγύησης για όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, όπως δηλαδή έγινε με την SVB. Την ίδια ώρα τα assets του FDIC, ήτοι του ομοσπονδιακού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων, μετά τις συνεχείς… αιμοδοσίες προς το σύστημα έχουν ήδη περιοριστεί στα 127 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως χρίζουν επίσης νέα ενίσχυση.

Στην περίπτωση της First Republic, η JP Morgan λειτούργησε ως «λευκός ιππότης», αφού όμως διασφάλισε και τις απαραίτητες κρατικές εγγυήσεις, με μεσολαβητή το FDIC, που ουσιαστικά είχε αναλάβει ήδη τη διαχείριση της τράπεζας. Για να δεχτεί το deal η JPMorgan απαίτησε και πήρε 13 δισ. επιδοτήσεων και άλλα 50 δισ. δολάρια δανειοδοτήσεων.

Η αυξανόμενη πίεση των επιτοκίων

Παράλληλα, δεδομένου ότι μια από τις βασικές πηγές του προβλήματος είναι η αυστηρή περιοριστική πολιτική που υιοθέτησε η Fed, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι στην ουσία η πλήρης επίδραση από την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δεν έχει φανεί ακόμη και θα χρειαστεί ίσως ένα ακόμη εξάμηνο. Αυτό σημαίνει πως τότε θα φανούν και οι πραγματικές αντοχές του συστήματος και θα φανούν τα πιο ευάλωτα μέλη του.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Hoover Institution από ομάδα οικονομολόγων και τραπεζικών ειδικών δημιούργησε αίσθηση στην αγορά καθώς υπολόγισε ότι πάνω από 2.315 αμερικανικές τράπεζες διαθέτουν πλέον assets που έχουν μικρότερη αξία από το σύνολο των υποχρεώσεων τους. Η δε, αξία των δανείων στο χαρτοφυλάκιο τους είναι κατά 2 τρισ. δολάρια μικρότερη από τη δηλωμένη λογιστική τους αξία.

Αν και η έκθεση δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, υποστηρίζει πως ανάμεσα στις δέκα πιο ευάλωτες τράπεζες του αμερικανικού συστήματος είναι και ένα μεγάλο συστημικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με παγκόσμια παρουσία και assets άνω του 1 τρισ δολαρίων. Εξέλιξη που προφανώς φουντώνει το ερώτημα του πόσο πρόθυμο θα ήταν το αμερικανικό κράτος να σπεύσει, εφόσον χρειαζόταν, να προσφέρει πλήρη προστασία όλων των καταθέσεων μια μέγα τράπεζας ή και πολλαπλών μικρών τραπεζών, όπως δηλαδή έγινε με το (κατά πολλούς επικίνδυνο) προηγούμενο της SVB.

Διαβάστε ακόμη

Τα exit polls της πρώτης κάλπης, τα πάρτι της Αράχωβας, η MIG και ο διαγωνισμός για τη Βουλιαγμένη

Μύκονος: Αν και ημιτελής, βίλα στην Άνω Μερά βγαίνει στο σφυρί με τιμή 1,2 εκατ. ευρώ! (pics)

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Σε «Συμπληγάδες» εκλογών ανάπτυξη και πλεονάσματα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ