Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε άκρως αιφνιδιαστικά, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings τις προοπτικές (outlook) για την οικονομία της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της χώρας στο «Β», ως ένα σημάδι ότι αλλάζει η νομισματική πολιτική της χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης σημείωσαν «άλμα», στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Ενδεικτικό του ράλι, είναι ότι ο δείκτης Borsa Istanbul Banks Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές των εισηγμένων τραπεζών της Τουρκίας, σημείωσε άνοδο έως και 4,6% σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.  Τα κέρδη της Παρασκευής θέτουν τον τραπεζικό δείκτη σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Τα κρατικά ομόλογα ενισχύονται επίσης, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 55 μονάδες βάσης στο 27,2%, ενώ τα CDS εμφανίζουν ελάχιστες μεταβολές.

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε θετικές από σταθερές, ενώ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του κράτους σε Β, αργά την Πέμπτη. Η S&P είπε ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί «εάν βελτιωθούν τα αποτελέσματα του ισοζυγίου πληρωμών και αυξηθούν οι εγχώριες αποταμιεύσεις σε τουρκικές λίρες».

Η αιφνιδιαστική αναθεώρηση της S&P «θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Orkun Godek, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στρατηγικής και έρευνας στην Deniz Investment.

Η εν λόγω αναβάθμιση έρχεται εκτός του προγραμματισμού αξιολογήσεων, με τη S&P να το αιτιολογεί λέγοντας ότι συμμορφώνεται με τις πρόσφατες προσαρμογές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα στο επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας στο 40%, καθώς και το «μηνιαίο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και ανάκαμψη των χρησιμοποιήσιμων αποθεματικών κατά τις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου».

Ο οίκος αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Τουρκία έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πορεία της οικονομίας και την ανοικοδόμηση του εξαντλημένου αποθέματος καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη

Αντικειμενικές αξίες: Κάθε αγοραπωλησία ακινήτου θα επηρεάζει το σύστημα τιμών

Στην 1η θέση του Συμβουλίου του ΙΜΟ επανεξελέγη η Ελλάδα

Καιρός: Ο φετινός Δεκέμβρης θα είναι διαφορετικός στην Ευρώπη – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ