Το παγωμένο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου στην Ευρώπη προβλέπεται να παραχωρήσει σταδιακά τη θέση του σε ηπιότερες καιρικές συνθήκες, προσφέροντας «ανάσα» ανακούφισης στα ενεργειακά συστήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή, ενώ το ακραίο ψύχος θα επιμείνει σε Σκανδιναβία και βόρεια Σκωτία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Σε Ισπανία, Τουρκία και Βαλκάνια αναμένεται να καταγραφούν υψηλότερες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο.

«Τούτου δοθέντος, δεν μπορεί να αποκλειστεί η σύντομη εισβολή ψυχρών αέριων μαζών στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, ιδίως τις τελευταίες ημέρες του μήνα», σύμφωνα με τον Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγο στην εταιρεία προβλέψεων Maxar Technologies.

Οι προβέψεις για έναν ήπιο Δεκέμβριο έρχονται έπειτα από ένα ασυνήθιστα θερμό φθινόπωρο που καθυστέρησε την έναρξη της περιόδου υψηλής ενεργειακής ζήτησης για λόγους θέρμανσης, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα φυσικού αερίου. Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει το 2023 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με παρατεταμέν κύματα καύσωνα να προκαλούν πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στις αρχές Δεκεμβρίου θα ενισχύσουν τη ζήτηση ενέργειας σε μια εποχή που η παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι χαμηλή, σύμφωνα με την Έιμι Χόντγκσον από της Atmospheric G2. Ενώ η κατανάλωση ενέργειας θα παραμείνει σχετικά υποτονική, πιθανοί κλυδωνισμοί στην πλευρά της προσφοράς ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην Ευρώπη.

Ο διαχειριστής του δικτύου της Βρετανίας ζήτησε από τα νοικοκυριά να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το βράδυ της Παρασκευής, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, καθώς ο παγετός και η χαμηλή αιολική παραγωγή συμπιέζουν την προσφορά.

Η άνοδος των θερμοκρασιών από τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα θα συμπέσει επίσης με ισχυρότερους ανέμους, δήλωσε η Χόντγκσον.

Βορειότερα, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έπληξαν τη Σκανδιναβία νωρίτερα από το συνηθισμένο και αναμένεται να συνεχιστούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, σύμφωνα με τον Håkon Mjelstad του Meteorologisk Institutt του Όσλο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα βιώσει θερμοκρασίες κοντά ή πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Πόρτερ, επικεφαλής μετεωρολόγο της AccuWeather.

«Τα πρώτα κρύα στις αρχές Δεκεμβρίου, θα σταματήσουν, ειδικά στην κεντρική και βορειοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Πόρτερ. «Η νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να είναι κοντά στο μέσο όρο», πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί λιγότερη ενέργεια, είπε.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις για το 2024

Τι είδους ασφαλιστική κάλυψη χρειάζεται μια μικρομεσαία επιχείρηση

«Μαχαίρι» σε 7.000 θέσεις εργασίας από την καναδική FQM

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ