Την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χρηματιστηρίων διεθνώς κατέγραψε σήμερα η αγορά της Κωνσταντινούπολης, με τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα νευρικοί εν όψει της νέας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την Πέμπτη, αλλά και δεδομένης της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ, λόγω του πολέμου και των μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων.

Ο γενικός δείκτης Borsa Instanbul 100 υποχώρησε κατά 7,1%, καταγράφοντας έτσι τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου. Μάλιστα, οδεύει ολοταχώς προς τη χειρότερη μηνιαία επίδοση του εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Η τουρκική αγορά, αν και είχε ξεκινήσει επιφυλακτικά τη χρονιά, παρουσίασε μια δυναμική ανάκαμψη μετά τις εκλογές, κυρίως λόγω της απόφασης του Ερντογάν να ενδώσει στη στροφή της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της χώρας. Έτσι συνολικά για τη χρονιά και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ο γενικός δείκτης μετρούσε μια άνοδο που πλησίαζε στο 55%, αποτελώντας έτσι έναν από τους πλέον κερδισμένους παγκοσμίως.

Το κλίμα άλλαξε άρδην μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επικρίνει με σφοδρότητα, τις τελευταίες ημέρες, τους χειρισμούς του Τελ Αβίβ, τον οικονομικό αποκλεισμό της Γάζας και τους μαζικούς βομβαρδισμούς. Μάλιστα, το σημερινό sell off ήρθε μετά την απόφαση του Ερντογάν να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Ισραήλ, τινάζοντας έτσι τις προσπάθειες που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες για την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών και τη βελτίωση της συνεργασίας τους, κυρίως στο ενεργειακό μέτωπο.

«Οι γεωπολιτικές ανησυχίες φαίνεται πως προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές και η πίεση εντάθηκε από τις μεγάλες ρευστοποιήσεις κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές» σχολίασε ο Καν Οκσούν της τουρκικής Global Securities.

Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο και στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, που εκτιμάται πως θα προχωρήσει στην πέμπτη άνοδο των επιτοκίων από τον περασμένο Μάιο. Συνολικά από την αλλαγή πορείας της Κεντρικής Τράπεζας και το διορισμό της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στο τιμόνι της, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2.150 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές ελπίζουν σε μια νέα δυναμική άνοδο των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 500 μονάδες βάσης, από το 30% στο 35%, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ ψηλά, στο 61,5% το Σεπτέμβριο. Όμως η πιθανότητα μιας μικρότερης τροποποίησης λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος δημιουργεί νευρικότητα στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη 

Επιτόκια δανεισμού: Υψηλό το κόστος έως τον Ιούλιο 2024

Euroxx: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Τι βλέπει για τα κέρδη του γ’ τριμήνου

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε το deal για την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία – Στα €1,2 δισ. το τίμημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ