Οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσουν νωρίτεραπροβλέπουν τώρα οι traders, έπειτα από μία σειρά στοιχείων που δείχνουν χαμηλότερο των προβλέψεων πληθωρισμό στις βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οι αγορές προεξοφλούν μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Απρίλιο, ενώ δίνουν 50% πιθανότητες οι μειώσεις να αρχίσουν τον Μάρτιο. Μόλις πριν από έναν μήνα, η πρώτη μείωση επιτοκίων αναμενόταν να γίνει τον Ιούνιο του 2024.

Oι traders ποντάρουν τώρα σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία μέσα στο 2024, έναντι τριών μειώσεων επιτοκίων που περίμεναν την περασμένη εβδομάδα. Και δίνουν πιθανότητες 70% για μία πέμπτη, η οποία θα έφερνε τα επιτόκια στο 2,75% από τα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ του 4%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εξάλλου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν ότι η άνοδος των τιμών συνέχισε να επιβραδύνεται πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ και με ταχύτερο ρυθμό από το προσδοκώμενο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στο μπλοκ έφτασε σε χαμηλό τουλάχιστον δύο ετών, στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως η πλειονότητα των χωρών παρουσίασε μικρή ή μεγάλη αποκλιμάκωση στην άνοδο των τιμών αυτό τον μήνα.

Η πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν τη σφικτή νομισματική πολιτική τους συντομότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως ενισχύεται, έστω και εάν τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

«Νομίζουμε ότι είναι απλά ζήτημα χρόνου για να παραδεχτεί και επισήμως η ΕΚΤ ότι το έχει παρακάνει με τη σύσφιγξη της πολιτικής», λέει στο Bloomberg ο Simon Harvey, της Monex Europe.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετριάζονται, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να κινείται προς τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, ωστόσο κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι η μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές αυξάνουν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων και από τη Federal Reserve, προεξοφλώντας την πρώτη κίνηση τον Μάιο και στη συνέχεια προβλέποντας νομισματική χαλάρωση 121 μονάδων βάσης μέσα στο 2024.

Διαβάστε ακόμη

Poseidon Boats: Η ελληνική εταιρεία με τα 30.000 σκάφη που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου (pics)

Ρεύμα: «Πόλεμος» πράσινων τιμολογίων και παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ – Ικανοποίηση ΥΠΕΝ από το τιμολόγιο της ΔΕΗ

Επαγγελματίες: Τι φόρο θα πληρώσουν νέοι, παλαιοί, συνταξιούχοι και αγρότες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ