Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα και τις τιμές των μετοχών να διευρύνουν τα ποσοστά ανόδου τους. Η πρόσφατη αναβάθμιση-έκπληξη του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P, η επιτυχής ΑΜΚ της Πειραιώς και ο απόηχος από τις ανακοινώσεις περί μείωσης του συντελεστή φορολόγησης εταιρικών κερδών αποτελούν τους καταλύτες της νέας ανοδικής κίνησης της αγοράς.

Παράλληλα, η θετική έκβαση βασικών εγχειρημάτων («Ηρακλής Ι & ΙΙ», πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής) και η υλοποίηση στρατηγικών κινήσεων και νέων επενδύσεων από σειρά εισηγμένων ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά επενδυτών από το εξωτερικό. Το έναυσμα, ωστόσο, για το Χ.Α. και τις περισσότερες διεθνείς αγορές είχε δοθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Εκτοτε, ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 60% και πλέον κινείται στα προ πανδημίας επίπεδα τιμών, με πρώτο σημείο αναφοράς τις 948 μονάδες, που αποτελούν υψηλό 15 μηνών.

Εφόσον η αγορά ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά, ανοίγει ο δρόμος για το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ολοκληρώνει έναν πολύ μεγάλο κύκλο ταλαιπωρίας και να επιστρέφει στα επίπεδα του 2014.

Οι προσδοκίες ανάκαμψης

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο «business stories», το θετικό momentum τροφοδοτείται από την προσδοκία για την έναρξη ενός νέου ενάρετου κύκλου στο Χρηματιστήριο που θα συνδυαστεί με την εισροή σημαντικών κεφαλαίων (από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους) στη χώρα, την υλοποίηση σειράς επενδύσεων και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης μέσω του εξαετούς αναπτυξιακού σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Αυτό αποτυπώνεται ήδη στον δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα που ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Οι εξαγωγές αναθερμαίνονται, σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2021, η κατασκευαστική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία για ανάπτυξη 3,6% φέτος και 6,2% μέσα στο 2022. Εάν, δε, η Ελλάδα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στην ερχόμενη χρονιά, όπως προβλέπουν πλέον διεθνείς οίκοι, το ελληνικό story θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Ρεκόρ κωδικών – εισροών

Οι αριθμοί πιστοποιούν την αλλαγή εικόνας στο Χρηματιστήριο και τις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Χ.Α. (Axia Numbers), οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο 2021 πραγματοποίησαν το 57,5% των συναλλαγών (σε σχέση με το 51,1% τον προηγούμενο μήνα), ενώ τον ίδιο μήνα οι ενεργές μερίδες ανήλθαν σε 39.228, αύξηση 92% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο αριθμός αυτός είναι και ο υψηλότερος από τα τέλη του 2013, ενδεικτικός της αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Το άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων και η αύξηση της ανοσίας μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τις εισροές από τα πακέτα οικονομικής στήριξης κατά τα προσεχές διάστημα, έχουν αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς, η οποία μπορεί να προσβλέπει σε υψηλότερα επίπεδα ισορροπίας», αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Οπως τονίζει, το βασικό ζητούμενο της αύξησης της συμμετοχής των επενδυτών έχει επιτευχθεί, η αγορά έχει γίνει πιο αποτελεσματική και πλέον η κατάκτηση νέων επιπέδων θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς. «Στην παρούσα φάση η ανοδική κίνηση των τραπεζών έχει απελευθερώσει δυνάμεις και κεφάλαια βελτιώνοντας τη διάχυση της ανόδου σε μεγαλύτερο πλήθος τίτλων», προσθέτει.

Το ράλι σε τράπεζες και blue chips

Προσώρας, οι τραπεζικές μετοχές και αρκετά blue chips κλέβουν την παράσταση της ανόδου. Alpha, Εθνική και Eurobank έχουν πετύχει απόδοση πάνω από 170% το τελευταίο εξάμηνο, ενώ η Aegean έχει διπλασιάσει την τιμή της από τον περασμένο Νοέμβριο. Με αποδόσεις άνω του 70% στο ίδιο διάστημα κινούνται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Viohalco και ΔΕΗ. Αντίστοιχα, από την αρχή του 2021 τη μεγαλύτερη απόδοση από τους τίτλους του FTSE-25 έχουν η Viohalco (38%), η Alpha Bank (34%), η ΕΥΔΑΠ (33%) και η Μytilineos (31%), ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι Intracom (85%) και η Cenergy (60%).

Ατενίζοντας τις 1.000 μονάδες

Με το σύνολο σχεδόν των ανεπτυγμένων αγορών να καταγράφουν ιστορικά υψηλά, κολυμπώντας μέσα στην κρατική ρευστότητα της μετά COVID εποχής, όταν αυτή έρθει, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε τροχιά για ένα θερμό καλοκαίρι, με τις 1.000 μονάδες στον ορίζοντα.

Οπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος, διευθύνων Σύμβουλος της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, η αισιοδοξία αυτή βασίζεται αφενός στην εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά αφενός στην αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και στην αύξηση των κονδυλίων για την αέναη ανάπτυξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχετικές εισηγμένες εταιρείες και αφετέρου στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αναμένεται να είναι και ο πρωταγωνιστής των χρηματιστηριακών εξελίξεων τους επόμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστική, σημειώνει, η ευκολία με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίων ύψους περίπου 1,4 δισ. , ανεξάρτητα εάν η μεθοδολογία που ακολούθησε ενδεχομένως να δυσαρέστησε τους μικροεπενδυτές. «Εξίσου αξιοσημείωτο ήταν και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, μόλις έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς». Οσο για τη συνέχεια, ο κ. Αγγελετόπουλος θεωρεί ότι στο προσκήνιο θα έρθουν τίτλοι μεσαίας κεφαλαιοποίησης με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όχι ιδιαίτερα υψηλό δανεισμό. Ο λόγος, αναφέρει, είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι πιθανό να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από Private Equity Funds, τα οποία την παρούσα χρονική αναζητούν διεθνώς έντονα εταιρείες-στόχους.

Διαβάστε ακόμα:

Επίσημο: Τότε σταματά η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις – Πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα

Επιστρεπτέα 7: Πού και ποιους «χτυπούν» για έλεγχο ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ

Εστίαση: Δικαίωση για πάνω από 40.000 επιχειρήσεις που άνοιξαν