Σημαντική υπερκάλυψη πέτυχε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings, «κλειδώνοντας» στο 1,38 δισ.ευρώ και επισφραγίζοντας την επιτυχία της αύξησης που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για υπερκάλυψη 8 φορές για το διεθνές book building – πλην της συμμετοχής των cornerstone investors –και 2 φορές για τη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό.

Ήδη από χθες στο book building που πραγματοποιείται για το εξωτερικό γίνονται δεκτές μόνο προσφορές στο ανώτατο όριο της τιμής διάθεσης, δηλαδή στο 1,15 ευρώ.

Σχετικά με το θέμα, ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως η BlackRock και το ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων fund που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας (Norges Bank) είναι ανάμεσα στους επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς,

Μιλώντας στους Financial Times, τόνισε πως πρόκειται για «ποιοτικά ονόματα θεσμικών, κάποιοι εκ των οποίων δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και πολύ καιρό», συμπληρώνοντας πως είναι ένα κεντρικό σημείο για την εμβάθυνση, τη διεύρυνση και την ενίσχυση των αγορών της Ελλάδας.

«Η Πειραιώς πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες εξυγιάνσεις χαρτοφυλακίου που έχουμε δει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες», ανέφερε ο Μεχμέτ Σεβίν, αναλυτής της JPMorgan Chase.

Bloomberg: Στο ανώτατο όριο τιμής διάθεσης οι 1,2 δισ. νέες μετοχές της Πειραιώς  

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε το μέγιστο ποσό των περίπου 1,4 δισ ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα αποθεματικά της τράπεζας

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος η ελληνική τράπεζα διέθεσε 1,2 δισ. νέες μετοχές στα 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή βρίσκεται στο ανώτατο όριο του προτεινόμενου εύρους για τη μετοχή, η οποία θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στις 7 Μαΐου.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια εκκαθάρισης της Πειραιώς και περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του δείκτη επισφαλών δανείων κάτω από το 3% μεσοπρόθεσμα, από 45% πέρυσι, καθώς και το σχέδιο πώληση νέου χρέους έως το τέλος του έτους. Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτώσουν τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία έχουν συσσωρεύσει μετά τη δεκαετή κρίση χρέους της χώρας που κόστισε περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής.

Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής John Paulson είναι μεταξύ επενδυτών που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Ο Paulson, ήδη ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, αναμενόταν να αναλάβει σημαντικό μερίδιο μαζί με δύο άλλους επενδυτές.

Η άντληση κεφαλαίων «απομακτρύνει έναν συστημικό κίνδυνο και ωθεί την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αλέξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτάκη.

Διαβάστε ακόμα:

Πουλήθηκε η θαλαμηγός «Phalarope» των Κουτσολιούτσων – Στα €1,8 εκατ. το τίμημα