Σημαντική αλλαγή στάσης φαίνεται ότι παρουσιάζει ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει να μιλάει για «προσωρινό πληθωρισμό» στις ΗΠΑ, όπως επαναλάμβανε εδώ και μήνες.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών, ο Πάουελ είπε ότι «μάλλον ήρθε η στιγμή να μην χρησιμοποιούμε πια αυτή τη λέξη» και ότι «οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού αυξήθηκαν».

Επί σειρά μηνών, η Fed επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, δηλώνοντας ότι προκαλείται από πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.

Όμως, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού επιταχύνθηκε αυτό το φθινόπωρο, φτάνοντας σε ρυθμό ρεκόρ, τα στελέχη της Fed άρχισαν να μιλούν για μια τάση πιο μόνιμη σε ορισμένους τομείς, από ό,τι εκτιμούσαν αρχικά. Η αύξηση των τιμών είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ εδώ και 31 χρόνια.

«Σε αυτό το στάδιο, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες και, κατά την άποψή μου, είναι πρόσφορο να εξετάσουμε τον τερματισμό, λίγους μήνες νωρίτερα (από ό,τι προβλεπόταν), της μείωσης της αγοράς ομολόγων» που είχε ήδη ανακοινωθεί τον Νοέμβριο. Με τον ρυθμό μείωσης που προβλεπόταν τον Νοέμβριο, η αγορά ομολόγων θα τερματιζόταν στα τέλη Ιουνίου 2022, ανοίγοντας την πόρτα για την αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή του εργαλείου που χρησιμοποιεί συνήθως η Fed για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Λόγω της πανδημίας, η κεντρική τράπεζα συνέχιζε μέχρι τώρα να στηρίζει την οικονομία, ώστε να μην «τιμωρήσει» την αγορά εργασίας, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από την κρίση.

Ο Τζερόμ Πάουελ είπε επίσης ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο «θα έχουμε περισσότερα δεδομένα και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τη νέα μετάλλαξη» Όμικρον του κορωνοϊού. Η εμφάνιση της μετάλλαξης αυτής ενδέχεται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιβαρύνει την αγορά εργασίας, περιπλέκοντας το έργο της Fed. «Για την ώρα, είναι ένας κίνδυνος, δεν έχει ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις μας», επισήμανε.

Διαβάστε ακόμη

Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech): Το υπάρχον εμβόλιο πιθανότατα προστατεύει από βαριά νόσηση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

ΔΕΗ: Ισχυρή ανθεκτικότητα παρά την εκτίναξη του κόστους κατά 167% στο γ’ τρίμηνο

Πετρέλαιο: Ισχυρή πτώση άνω του 5% έφερε η μετάλλαξη Όμικρον