ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά έως 11% για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών – Βαρύ πλήγμα από την έκτακτη φορολόγηση (upd)

Σε χαμηλό ενός μήνα ο γενικός δείκτης FTSE MIB - Απώλειες 10 δισ. ευρώ στις μετοχές των τραπεζών - Κίνηση έκπληξη για τις αγορές: Έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

(last update 19.00) Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά την αιφνίδια απόφαση της Ρώμης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη του κλάδου. Οι απώλειες αυτές συμπαρέσυραν συνολικά και τον γενικό δείκτη στο Borsa Italiana.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι ήδη εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, με το ύψος του φόρου να κυμαίνεται στο 40% επί των «ουρανοκατέβατων» κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ας σημειωθεί ότι η έκτακτη φορολόγηση αφορά τα οικονομικά μεγέθη του 2022 και του 2023.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κυβερνητικό εταίρο, Ματέο Σαλβίνι, ο φόρος του 40% θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για μειώσεις φόρους και ελαφρύνσεις στους δανειολήπτες.

Όπως είναι εύλογο, η γνωστοποίηση της απόφασης προκάλεσε μπαράζ ρευστοποιήσεων στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, η μετοχή της BPER Banca «βούλιαζε» κατά 11%, της Banco BPM κατά 8,5%, της Intesa Sanpaolo κατά 7%, της UniCredit κατά 6,5% και της Finecobank κατά 5,6%.

Σταδιακά οι απώλειες περιορίστηκαν κάπως, αν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, στερώντας σχεδόν 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων τραπεζών. Τελικά η Intesa Sanpaolo και η UniCredit έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες ύψους 8,7% και 6% αντιστοίχως, ενώ η BPER Banca και η Finecobank έχασαν περίπου από 10%.

Από την πλευρά του, ο γενικός δείκτης FTSE MIB, στον οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές των blue chips, κατέγραψε πτώση ύψους 2,12% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 27.942 μονάδες, κάτω δηλαδή από το ψυχολογικό όριο των 28.000 μονάδων, στο χαμηλότερο σημείο του από τις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανάλυση της Citi, ο έκτακτος φόρος θα ισούται με το 19% των καθαρών ετήσιων κερδών των ιταλικών τραπεζών. «Θα έχει σημαντικά αρνητική επίδραση τόσο στα κεφάλαια, όσο και στην κερδοφορία» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Με βάση τις λεπτομέρειες του σχεδίου, η φορολογία για το 2023 θα επιβληθεί σε περιπτώσεις υπέρβασης των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) άνω του +6% σε ετήσιο επίπεδο. Αναδρομικός φόρος θα τεθεί και για το 2022, σε περίπτωσης υπέρβασης των εσόδων από τόκους άνω του 3%.

«Η εισαγωγή του φόρου θα οδηγήσει τις ιταλικές τράπεζες στο να αυξήσουν το κόστος καταθέσεων, με στόχο τη μείωση της υπερβάλλουσας κερδοφορίας» εξηγεί η Citi.

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι η άντληση έως και 2 δισ. ευρώ, δεδομένων των μεγάλων κερδών του κλάδου από τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (στο 4,25% το βασικό επιτόκιο).

Διαβάστε ακόμα

Με μαζικούς ελέγχους και αλλαγές στο «καλάθι» και στο «πλαφόν κέρδους» η «μάχη κατά της ακρίβειας»

Bloomberg: Πώς η ΕΚΤ έφερε την οικονομία της Ευρωζώνης ένα βήμα πριν από την κρίση (πίνακες)

Δεύτερο πλήγμα για τις ΗΠΑ – Υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών από την Moody’s

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""