Στο κόκκινο όλα τα ασιατικά ταμπλό μετά το στρατιωτικό πλήγμα που κατάφερε το Ισραήλ στο Ιράν, με στόχο το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ, την ίδια ώρα τα συμβόλαια του πετρελαίου κάνουν άλμα, καθώς εντείνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 μείωσε τις προηγούμενες απώλειες και έκλεισε την ημέρα 0,89% χαμηλότερα στις 37.834,25 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,95% στις 2.756,47 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 0,87% για να κλείσει στις 2.894,62 μονάδες, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,61% στις 768,86 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε την ημέρα 0,21% χαμηλότερα στις 8.547,40 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαπραγματευόταν 0,97% χαμηλότερα, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωνε πτώση 0,63%.

Ο ινδικός δείκτης Nifty 50 έχασε 0,67%, ενώ ο δείκτης BSE Sensex σημείωσε πτώση 0,82%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο σημείωσαν άλμα έως και 13% το βράδυ της Πέμπτης, αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τα παγκόσμια συμβόλαια αναφοράς Brent  με παράδοση τον Αύγουστο εκτινάχθηκαν κατά 7,05% στα 74,25 δολάρια ανά βαρέλι. Το αμερικανικό συμβόλαιο West Texas Intermediate
με λήξη τον Ιούλιο σημείωνε τελευταία άνοδο 7,76% στα 73,32 δολάρια ανά βαρέλι.

Tα futures των αμερικανικών μετοχών διολίσθησαν, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκαν.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια «στοχευμένη στρατιωτική επιχείρηση» κατά του πυρηνικού και βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του. Το Ισραήλ έπληξε την κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού του Ιράν στη Νατάνζ, τους κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες του, και χτύπησε την καρδιά του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του, δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί για όσες ημέρες χρειαστεί για να απομακρυνθεί αυτή η απειλή», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε μια «ειδική κατάσταση» μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC News. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει ανάμειξη των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε: «Μετά το προληπτικό χτύπημα του κράτους του Ισραήλ κατά του Ιράν, αναμένεται στο άμεσο μέλλον επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του κράτους του Ισραήλ και του άμαχου πληθυσμού του.

«Η αγορά σε μεγάλο βαθμό αποσιωπούσε τον γεωπολιτικό κίνδυνο τον τελευταίο χρόνο και αυτές οι εξελίξεις αποτέλεσαν μια κλήση αφύπνισης ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι πιο απτοί από ό,τι πολλοί αναμένουν», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Σαούλ Κάβονιτς, επικεφαλής ενεργειακών ερευνών της MST Marquee.

«Είναι πιθανό αυτές οι επιθέσεις να κλιμακωθούν για να προσθέσουν πίεση στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και η κατάσταση στη συνέχεια να αποκλιμακωθεί», είπε. Αλλά οι επιθέσεις θα έχουν κάποια μορφή αντιποίνων, η οποία θα μπορούσε εύκολα – έστω και ακούσια – να ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ο  ίδιος, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Πέμπτης μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν σκληροπυρηνικά στοιχεία στο Ιράν που βλέπουν την περαιτέρω κλιμάκωση να γίνεται πιο πιθανή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ ανέλαβε «μονομερή δράση κατά του Ιράν» χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Ρούμπιο προειδοποίησε το Ιράν να μην στοχοποιήσει αμερικανικά συμφέροντα.

«Δεν συμμετέχουμε σε πλήγματα κατά του Ιράν και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή», ανέφερε ο Ρούμπιο σε δήλωσή του. «Το Ισραήλ μας ενημέρωσε ότι πιστεύει ότι αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη για την αυτοάμυνά του».

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Χοσεΐν Σαλαμί, αρχιστράτηγος του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν [IRGC] σκοτώθηκε στα πλήγματα.

Οι πετρελαϊκές αγορές ανησυχούν τώρα ότι το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα επιτιθέμενο είτε σε ισραηλινούς είτε σε αμερικανικούς στόχους, οδηγώντας σε μια σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση και μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού με πετρέλαιο, δήλωσε ο Αντι Λίποβ,  πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

«Το Ιράν γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνεται στη μείωση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο Λίποβ στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες του Ιράν που επηρεάζουν τις προμήθειες πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και κατά συνέπεια την αύξηση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ για τους Αμερικανούς είναι πολιτικά επιζήμιες για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη 

Πόρτο Χέλι: Πράσινο φως από το ΣτΕ για το 5άστερο resort του Ιρλανδού Κόλσον

Κλιμακούμενη εποπτεία με κίνητρα θα προάγει ο SSM – Tι είπε η Μπουχ στο συνέδριο της Goldman Sachs

Αναλυτές: Κίνδυνος για «σπιράλ θανάτου» στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα