Στο βαθύ κόκκινο συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 4,38% και να βρίσκεται στις 886,69 μονάδες στη σκιά των συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά και των αυστηρών κυρώσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και αναμένεται να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα και στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής Ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εικόνα αυτή ήταν σήμερα λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς μια σύρραξη όπως η ρωσο-ουκρανική που έχει τέτοιες προεκτάσεις δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής δραστηριότητας. Δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς άλλωστε ότι πριν λίγες μέρες μας προβλημάτιζε το μέγεθος του πληθωρισμού και παράλληλα η αύξηση επιτοκίων με το γεγονός πλέον να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις οικονομίες.

Μετά την άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινείται έντονα πτωτικά και μάλιστα με μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας, εξέλιξη που οδήγησε ξανά σε ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού ελέγχου. Ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και την Coca Cola να υποχωρούν περισσότερο από τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά γρήγορα κινήθηκε και πάλι κάτω από τις 900 μονάδες ενώ λόγω απόστασης αγοραστών και πωλητών αλλά και λόγω των διαθέσεων ξεπουλήματος από τους επενδυτές, πολλές είναι οι μετοχές όπου οδηγούνται σε δημοπρασία (ΑΜΕΜ).

Σημειώνεται πως ο Γενικός Δείκτης είναι και πάλι πάνω στον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και όσο μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα, αφού το ουκρανικό ζήτημα είναι αυτό που κατευθύνει την επενδυτική ψυχολογία καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 4,72% και βρίσκεται στις 2.151,29 μονάδες Eurobank και Εθνική με 9,3% και 8,37% αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση με την Coca Cola με 7,24% να ακολουθεί. Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν απώλειες άνω του 6%, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Μυτιληναίος σημειώνουν απώλειες άνω του 4%, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Τιτάνας, Aegean, Quest ακολουθούν με απώλειες άνω του 3% και ΟΛΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Jumbo σημειώνουν απώλειες άνω του 2% με τον ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Dell Technologies: Έσοδα Ρεκόρ 101,2 δισ. δολ. – Μέρισμα $0,33 ανά μετοχή

ΕΕ: Ειδική άδεια παραμονής έως και 3 χρόνια σχεδιάζει να χορηγήσει στους Ουκρανούς πρόσφυγες

«Καρούζος Gate»: Βγαίνει στο σφυρί εμπορικό κέντρο στον Γέρακα (pics)