Εξελίξεις σε άλλο ένα από τα πολλά κομμάτια του «παζλ» που συνθέτουν την υπόθεση η οποία έμεινε γνωστή ως «Καρούζος Gate» πρόκειται να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτές αφορούν, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, την εταιρεία «Karouzos Marathonos Τεχνική Εμπορική Επενδύσεων Ακινήτων Α.Ε.». Πρόκειται για μια από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποίησε το ζεύγος Γιάννη ΚαρούζουΡεβέκκας Σκαφτούρας προκειμένου να στηθεί και να λειτουργήσει επί χρόνια μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα απάτη στον χώρο της αγοράς ακινήτων.

Η τακτική που ακολουθείτο συχνά ήταν, πέραν των βασικών εταιρικών πυλώνων, όπως η “Carouzos Real Estate” και η “Karouzos Development”, να δημιουργούνται ξεχωριστές εταιρείες ανά επενδυτικό ακίνητο.

Μία από αυτές ήταν και η «Karouzos Marathonos», που ονομάστηκε έτσι γιατί αφορούσε ένα εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στον Γέρακα.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 6.730 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη φυσική συνένωση τεσσάρων μικρότερων όμορων οικοπέδων, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της περιφερείας του Δήμου Γέρακα, στη θέση «Γειτονιά Κέντρου» και συγκεκριμένα επί της συμβολής της Λεωφόρου Μαραθώνος επί της οποίας φέρει τον αριθμό 151, με τις οδούς Φλωρίνης, Μεσσηνίας και Εύβοιας.

Επί του οικοπέδου υφίσταται εμπορικό κέντρο με υπεραγορά, καταστήματα και σταθμό αυτοκινήτων το οποίο ανεγέρθηκε την περίοδο 2007-2008.

Αυτό, όπως και όλα τα άλλα ακίνητα των εταιρειών του ζεύγους Καρούζου-Σκαφτούρας έχουν κατασχεθεί και βγαίνουν στο σφυρί κατά περιόδους.

Για το συγκεκριμένο έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός στις 23 Μαρτίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 10,2 εκατ. ευρώ με βάση επιταγή προς εκτέλεση (που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021), για είσπραξη απαίτησης ποσού 250.000 ευρώ λόγω ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου από το 2006, ενώ επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank.

Αλλάζουν χέρια κατά τμήματα

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το newmoney, στις 28 Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια δύο ακόμη assets της Carouzos Real Estate στην Κρήτη και συγκεκριμένα:

– Ένα αγροτεμάχιο έκτασης 44.461,67 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στον οικισμό Παλαιόκαστρο Γαζίου Ηρακλείου, στη θέση Πάτητρα ή Γυαλιά, το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού, που κατακυρώθηκε στις 750.001 ευρώ.

– Ένα οικόπεδο έκτασης 2.423 τ.μ. (τμήμα ενιαίου ακινήτου 13.045,60 τ.μ.), άρτιο και οικοδομήσιμο, στο Ηράκλειο και στη θέση Κορώνη-Μασταμπάς-Θέρισος-Δειλινά, που κατακυρώθηκε στις 580.001 ευρώ.
Είχε προηγηθεί στις 30 Ιουλίου του 2021 ο πλειστηριασμός για ακίνητο-φιλέτο πάνω στην παραλιακή και σε απόσταση αναπνοής από την έκταση του Ελληνικού. Το ακίνητο που ανήκε σε μία από τις εταιρείες τους, την Trust Worth Development, βρίσκεται εδώ και χρόνια στα μπετά, ενώ βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης στα 4,1 εκατ. ευρώ και ακολούθησε μάχη διάρκειας έξι ωρών μεταξύ των μνηστήρων, με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί στα 8 εκατ. ευρώ.

Το πολύκροτο σκάνδαλο

Ο Γιάννης Καρούζος και η (πρώην) σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ανήκαν στα δημοφιλή ζευγάρια της κοσμικής Αθήνας. Διαθέτοντας ισχυρές προσβάσεις σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους ανέπτυξαν πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα που περιλάμβανε από branded εστιατόρια μέχρι εταιρείες κατασκευαστικές και real estate.

Με άξονα τις τελευταίες εξελίχθηκε επί χρόνια ένα colpo grosso με την αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων. Ουσιαστικά, μέσα από τη φρενήρη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών γινόταν ένα «πλυντήριο» με στόχο τη μεταφορά αμύθητων ποσών στο εξωτερικό. Έτσι έφτασαν να έχουν χαρτοφυλάκιο με 200 ακίνητα -κτίρια και οικόπεδα– στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Στα τέλη του 2010, καθώς η επέλαση της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά του real estate, το οικοδόμημα του ζεύγους άρχισε να κλυδωνίζεται και δεν άργησαν να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια»…

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατ. ευρώ.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα το ξέπλυμα «τελούνταν κατ’ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών».

Τον Μάρτιο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχους τους κατηγορουμένους και στον Γιάννη Καρούζο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών μαζί με χρηματική ποινή 200.000 ευρώ (οδηγήθηκε και παραμένει στη φυλακή), στη δε πρώην (πλέον) σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ποινή κάθειρξης 14 ετών και επίσης πρόστιμο 200.000 ευρώ, αλλά παρέμεινε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσικός «βομβαρδισμός» στις αγορές

ΕΕ: Στο τραπέζι σήμερα η πιθανή απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου

Το ρωσικό ρούβλι πέφτει σχεδόν 30% μετά τις νέες κυρώσεις – Στα ύψη το πετρέλαιο