Στην χρηματιστηριακή πτώση οι Αγγλοσάξωνες λένε ότι, «δεν πιάνεις ποτέ ένα μαχαίρι που πέφτει» (yοu never catch a falling knife). Το ίδιο ακριβώς κάνουν επί τέσσερις ημέρες οι ξένοι επενδυτές στην Αθήνα, καθώς το Χρηματιστήριο επέστρεψε στις 859 μονάδες και οι ελληνικές τράπεζες έχουν γράψει εβδομαδιαίες απώλειες από 5,6% (Πειραιώς) έως και 6,78% (Εθνική).

Σήμερα μάλιστα, μετοχές σημείωναν ελεύθερη πτώση καθώς δεν υπήρξαν αγοραστές ούτε καν το μεσημέρι, όταν συνήθως οι τραπεζικές μετοχές βρίσκουν κάποιους αγοραστές και οι απώλειες συρρικνώνονται.Για ποιούς λόγους, όμως, οι τραπεζικές μετοχές μοιάζουν με «μαχαίρι που πέφτει», όταν πριν από μια εβδομάδα έφθαναν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015;

Τα αρνητικά ρίσκα

α) Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο και ουδείς γνωρίζει πως και με τι κόστος θα κατανεμηθούν οι τιτλοποιήσεις ανά τράπεζα. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για τις ελληνικές τράπεζες είναι εάν θα καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια δίχως να χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση.

β) Οι διαχειριστές κεφαλαίων του εξωτερικού βρίσκονται λίγες μέρες πριν “κλείσουν τα βιβλία τους”, και κλειδώσουν τα κέρδη τους για το έτος: κρίνεται η απόδοσή τους και τα μπόνους τους. Κανείς. εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας (ΗΠΑ Κίνα), δεν επιθυμεί να λάβει ρίσκο σε μια μικρή αγορά στην οποία αν χρειαστεί να ρευστοποιήσουν τις μεγάλες θέσεις τους θα γκρεμίσουν τις τιμές και θα εξαερώσουν το κεφάλαιό τους.

Δύσκολα επίσης αποφασίζει κάποιος να επενδύσει σε μια αγορά η οποία ήδη έχει αποδώσει 41% από τις αρχές του χρόνου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με την έννοια ότι κανείς δεν “τρέχει πίσω από τα κέρδη”. Με βάση υπολογισμούς αναπροσαρμοσμένους σε όρους δολαρίου τα κέρδη ξεπερνούν το 44%. Είναι χαρκτηριστικό ότι η ελληνική αγορά έχει ξεπεράσει (βλ. πίνακα) σε απόδοση την Ρωσική, την Κινεζική (Σανγκάη), τη Γερμανική, τη Γαλλική.
Μπορεί οι έλληνες επενδυτές να ζηλεύουν τις αναπτυγμένες αγορές να σημειώνουν ανόδους και ολοένα νέα ρεκόρ, αλλά δεν έχουν δει τις συνολικές αποδόσεις )

γ) ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ξένων επενδυτών είναι να μην γυρίσουν αιφνίδια οι αγορές διεθνώς. Σε μια τέτοια περίπτωση τα σχέδια για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις θα πήγαιναν απλώς στις ρωμαϊκές καλένδες. Δεν θα υπήρχε αγορά για τιτλοποιήσεις, καθώς όλοι θα συνωστίζονταν στην έξοδο από τις αγορές.

Σύμφωνα πάντως με Έλληνα ιδιοκτήτη fund στο Λονδίνο, “το γύρισμα στις αγορές δεν είναι πιθανό προσώρας, καθώς η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Lagarde θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις αύξηση στους κατώτατους μισθούς προκειμένου να δούμε αύξηση στον πληθωρισμό. Οι μειώσεις επιτοκίων δεν είχαν αποτέλεσμα στην οικονομία καθώς δημιούργησαν μια αγορά ομολόγων όπου οι επενδυτές αποδέχονται αρνητικά επιτόκια, δηλαδή το «πιο σίγουρο τρόπο να χάσει το κεφάλαιο».

Ο ρόλος της έκθεσης Morgan Stanley

Η ανάλυση της Morgan Stanley τη Δευτέρα λειτούργησε επίσης ως αρνητικός καταλύτης. Σε μια περίοδο όπου οι τιμές των ελληνικών τραπεζών πλησίασαν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, η Morgan Stanley αμφισβήτησε για τις ελληνικές τράπεζες σχεδόν όλα όσα έχουν πετύχει από τον περασμένο Ιανουάριο.
Μείωσε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες έως και 33,3% στην Τράπεζα Πειραιώς – δίνοντας μια τιμή-στόχο 2 ευρώ.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley Danny Anson- Jones ακολούθησε μια συντηρητική τακτική που αρμόζει σε τράπεζες που δεν έχουν τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού περιβάλλοντος. Δεν συμπεριέλαβε τη μακροοικονομική εικόνα στην ανάλυσή του:

  • το ότι καθώς η Ελλάδα κινείται σε τροχιά επιστροφής σε επενδυτική κατηγορία θα έχει μειούμενο κόστος χρηματοδότησης
  • την ποσοτική χαλάρωση, η οποία λειτουrγεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση και θα δώσει ώθηση
  • Το ότι η αναδιάρθρωση του σχεδίου «Ηρακλής» θα είναι one off, ξεκαθαρίζοντας 23 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών
  • Το ότι εξελίξεις όπως η κατάργηση του πλαφόν στα ελληνικά ομόλογα που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες θα φέρει αύξηση των εσόδων

Στους θετικούς καταλύτες που αναμένονται, η ελληνική αγορά έχει μπροστά της την αυριανή αναδιάρθρωση της MSCI- η οποία θα εφαρμοστεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.