Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από μία πιθανή επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων από τη Federal Reserve, ενώ ταυτόχρονα αναμένονται τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 254 μονάδες ή 0,76% στις 33.629 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ταυτόχρονα, κατέγραψε άνοδο 1,19% και τις 4.019 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε 2,01% στις 11.364 μονάδες.

Τόσο οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, όσο και αυτές της Tesla (7,74%) και της Apple (2,35%) ήταν από τις κερδισμένες της ημέρας, με την ελπίδα ότι το άνοιγμα στην Κίνα θα τονώσει τις δραστηριότητές τους.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να σταθμίζουν το ενδεχόμενο η Fed να ετοιμάζεται να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μετά από μήνες επιθετικής σύσφιξης. Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πτώση στις τιμές χονδρικής και λιανικής. Αυτό, και τα σχόλια από στελέχη της κεντρικής τράπεζας, φάνηκε να σηματοδοτούν μια επιβράδυνση.

Όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων, με τη Fed να σταματάει τις παρεμβάσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια της προσεχούς άνοιξης.

Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, παρότι πράγματι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Εξ ου και η «απέχθεια» που τρέφουν οι μετοχές για τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, με το 40% των εισηγμένων του Dow Jones να ανακοινώνει εντός εβδομάδας τα μεγέθη του. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται και οι Microsoft, IBM, Tesla, Visa και Mastercard.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά