Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Η εορταστική περιόδος στις ΗΠΑ ξεκινά από τέλη Νοεμβρίου και σημαίνει χαρές και πολλά… ψώνια.

Το ίδιο δεν ισχύει ωστόσο και για τις χρηματαγορές, όπου είναι δύσκολο κανείς να βρει αισιοδοξία στην παρούσα φάση.

Την Πέμπτη η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή έκλεισε νωρίτερα όπως συνηθίζεται πλέον λόγω Black Friday. Η συναλλακτικότητα βρέθηκε στο ναδίρ, με τζίρους χαμηλότερους από πέρυσι.

Μέσα σε μόλις τρεισήμισι μέρες λοιπόν (και με μια ανοδική αναλαμπή στο ενδιάμεσο που δεν… έπεισε κανέναν), ο S&P 500, ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, κατέγραψε συνολικές απώλειες 3,8%. Η εβδομάδα αυτή υπήρξε η τρίτη χειρότερη εβδομάδα Ευχαριστιών (Thanksgiving) από το 1939, όταν ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ μετέφερε τον επίσημο εορτασμό της ημέρας.

Η τρίτη χειρότερη εβδομάδα Ευχαριστιών για τον S&P από την εποχή Ρούζβελτ

nocelebrationn.png

Οι αγορές με μια ματιά

Όλοι οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έχασαν πάνω από 3% με Dow Jones στις 24.285 μονάδες, S&P στις 2.632 μονάδες και Nasdaq στις 6.938 μονάδες. Το πετρέλαιο βούτηξε σχεδόν 8% σε χαμηλό έτους στα 50,40δολ/βαρέλι, ενώ απώλειες κατέγραψαν ενεργειακές μετοχές, χαλκός και πρώτες ύλες, οδηγώντας τον δείκτη εμπορευμάτων Bloomberg Commodity στις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούλιο.

Πτώση και σε μετοχές/νομίσματα αναδυόμενων αγορών, ενώ η Ευρώπη έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 1,65% με το διπλό σίριαλ Ιταλίας-Brexit αλλά και το σκάνδαλο Deutsche-Danske bank για ξέπλυμα χρήματος να πρωταγωνιστούν αρνητικά όλη την εβδομάδα. Το Bitcoin εν τω μεταξύ βρίσκεται σε πτωτική τροχιά με συνολικές απώλειες 22% στην εβδομάδα. Περισσότερα για το τι συνέβη στα κρυπτονομίσματα εδώ.

Κερδισμένος της εβδομάδας; Το δολάριο και πάλι, με τη βουτιά σε μετοχές και πετρέλαιο, το «σιγοντάρισμα» Τραμπ-Fed, αλλά και τα προβλήματα της ΕΕ στην αντίπερα όχθη να ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τον βασιλιά του συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί στο 1,1330 EUR/USD. Έδαφος κέρδισε και το αμερικανικό 10ετές, ως ασφαλές καταφύγιο.

basikesagoresssss231.PNG

Ρεκόρ καταναλωτισμού στις ΗΠΑ, όμως οι επενδυτές λένε πιάσαμε «ταβάνι»

Το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα ευφορίας μεταξύ καταναλωτών, οι οποίοι εκτόξευσαν τις φετινές διαδικτυακές αγορές τους εν μέσω Thanksgiving σε ιστορικά υψηλά.

Όμως αυτό ακριβώς ίσως είναι και το γεγονός που προβληματίζει την αγορά, όπως σημειώνει το Bloomberg. Στις επενδυτικές τάξεις επικρατεί ο φόβος πως τα πράγματα είναι όσο πιο καλά θα μπορούσαν να είναι. Με άλλα λόγια, για πολλούς πλέον ο κατήφορος είναι μονόδρομος.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Wall Street έχει πετύχει αλλεπάλληλα ρεκόρ, πολλές δεικτοβαρείς μετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία με αποδόσεις εώς και 500%, ωστόσο τα εταιρικά κέρδη πολλών κολοσσών δείχνουν να τελματώνουν (βλέπε Apple που απογοήτευσαν οι πωλήσεις iPhones) ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει κατεβάσει ταχύτητα εδώ και πολύ καιρό, με την επιβράδυνση να φαντάζει πλέον πολύ πιθανή, μετά από μία από τις μακροβιότερες bull market όλων των εποχών (ο S&P έχει σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία).

Σταθερά ανοδική μέχρι και το φετινό «κόκκινο» Οκτώβρη που τον έριξε σε μια βίαιη διόρθωση, χάνοντας κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις που εγείρουν ανησυχίες για bear market.

Ψώνια στα μαγαζιά, απογοητευτικοί οι τζίροι στη χρηματαγορά στην Black Friday

thansgivingday.png

«Black Friday» στο πετρέλαιο – Πως κάνει κουμάντο ο Τραμπ

«Οι τιμές του πετρελαίου θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες», ήταν το αγριεμένο tweet του Αμερικανού Προέδρου με «παραλήπτη» φυσικά τη Σαουδική Αραβία (παρότι δεν αναφερόταν άμεσα σε αυτήν) πριν από λίγο καιρό, όταν το πετρέλαιο έφτασε μέχρι και τα 82 δολάρια το βαρέλι.

Τι συνέβη μετά; Η Σαουδική Αραβία έβαλε μπροστά τις μηχανές, αύξησε την παραγωγή, και έστειλε το πετρέλαιο σε μια βουτιά άνω του 20%, που έφτασε τα 55 δολάρια.

Στη συνέχεια ο Τραμπ επανήλθε με tweet, ευχαριστώντας μάλιστα ως τζέντλεμαν τους Σαουδάραβες για το φθηνό πετρέλαιο, όμως δεν του αρκούσε. Ζήτησε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Αποτέλεσμα; Άλλη μια βουτιά 8% σήμερα στα 50,40 δολάρια. Αμφιβάλλει κανείς λοιπόν πως κουμάντο (και μάλιστα με ένα από tweet) στο πετρέλαιο κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ή μήπως την αγορά ορίζουν οι «τυχαίες» αυξομειώσεις στα αποθέματα; Να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ έγιναν ενεργειακά ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ χάρις τη σταθερή αύξηση παραγωγής/αποθεμάτων των τελευταίων μηνών (αύξηση «απροσδόκητη» σύμφωνα με τους αναλυτές).

Διαβάστε ολόκληρο το στόρι με Σ.Αραβία καθώς και το γιατί ο Τραμπ θέλει φθηνό πετρέλαιο εδώ

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην έβδομη σερί εβδομάδα απωλειών για το μαύρο χρυσό, με τις ενεργειακές να πλήττονται και μαζί τους ο σχετικός δείκτης του S&P 500, ρίχνοντας το δέικτη-βαρόμετρο της Wall Street σε χαμηλό 7μηνου.

oillosingstreakk.png

Γιατί δεν πείθουν οι ανοδικές αναλαμπές

Την ίδια ώρα οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, στη συνάντηση της G20, με το γενικό συναίσθημα -παρά το πείσμα των Αμερικανών- να είναι σχετικά αισιόδοξο, αλλά χωρίς ωστόσο να μπορεί να αντισταθμίσει το γενικότερο αρνητικό κλίμα στις αγορές, που βιώνουν μια ισχυρή διόρθωση από τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέραμε άλλωστε τη Δευτέρα, αλλά και σε κάθε περιστασιακή ανοδική αντίδραση της αγοράς τους τελευταίους δύο μήνες, οι δείκτες δέιχνουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά… τρία πίσω.

Αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές όπως Apple και Nvidia έχουν εισέλθει σε bear market με απώλειες άνω του 25% από τα υψηλά τους και η όποια ανοδική αναλαμπή μετά από τριήμερα sell-off δε δείχνουν να πείθουν πως η διόρθωση έχει τελειώσει ακόμα. Περισσότερα εδώ.

takingabittttt.png

Διχασμένες οι ευρωαγορές λόγω Brexit

Άλλη μία μέρα που το Λονδίνο πρωτοστάτησε, με τον FTSE να είναι μόνος μεγάλος ευρωπαϊκός δέικτης που υποχώρησε, εν μέσω ήπιας ανόδου στα περισσότερα χρηματιστήρια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Βρετανία και το Brexit, αλλά και την Ιταλία, παρακολουθώντας, ταυτόχρονα, με ανησυχίες τη νέα βουτιά 8% στις τιμές του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,4% υψηλότερα, στις 353,98 μονάδες. Στην εβδομάδα υποχώρησε 1,65%.

Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφότου κατέληξαν στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μετά το Brexit.

Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο «no Brexit», προειδοποιώντας ότι θα έφερνε μεγαλύτερο διχασμό και αβεβαιότητα στη χώρα.

O FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,11% κι έκλεισε στις 6.952,86 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,49% στις 11.192,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 4.946,95 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις καταγράφει η στερλίνα, ελλείψει συμφωνίας για το Γιβραλτάρ, υποχωρώντας κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,2815 δολ.

Η κόντρα Ιταλίας – Κομισιόν παραμένει, εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο, με τη Ρώμη να δείχνει αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρις εσχάτων ενάντια στις απειλές για επιβολή κυρώσεων και να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019.

Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής εν όψει και της αυριανής (24/11) συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε, πάντως, κατά 0,6% κι έκλεισε στις 18.714,90 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 1,1%, την Banco Bpm να καταγράφει απώλειες 0,5% και την Unicredit να κλείνει στο +2,1%.

Την ίδια ώρα, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,41%.