Αγορές

Wall Street: Ίπταται ο Dow Jones – Ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 30.000 μονάδες

  • Γιάννης Παγκαλιάς


Από τις αρχές του μήνα σημειώνει κέρδη πέραν του 13% και έχει βάλει πλώρη για να καταγράψει τον καλύτερο μήνα του από το 1987

Σε διαστημική πορεία έχει τροχοδρομήσει η Wall Street στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, στην οποία καταγράφηκε ένα ρεκόρ ορόσημο, με τον Dow Jones να υπερβαίνει για πρώτη φορά τις 30.000 μονάδες στην ιστορία του.

Ο βιομηχανικός δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν να μην πάρει φόρα μέσα στο Νοέμβριο, καθώς έχει επιδοθεί σε μία πορεία χωρίς φρένα, αφήνοντας στο κατώπι του τους S&P 500 και Nasdaq.

Να σημειωθεί ότι ο Dow Jones ήταν ο τελευταίος από τους 3 βασικούς δείκτης του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στον κόσμο, ο οποίος επέστρεψε σε θετικό έδαφος για το 2020 μόλις μέσα στο Νοέμβριο, μετά το γκρεμοτσάκισμα των αγορών στα μέσα Μαρτίου στην αποκορύφωση της κρίσης του κορωνοϊού.

Εντούτοις μόνο στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου σημειώνει κέρδη πέραν του 13% και έχει βάλει πλώρη για να καταγράψει τον καλύτερο μήνα του από το 1987.

Το ράλι του Dow Jones το προηγούμενο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές, γύρισαν την πλάτη τους στις μετοχές των εταιρειών, που κατά τη διάρκεια των lockdowns και των μέτρων του «μένουμε σπίτι», όχι μόνο δεν πληγώθηκαν τουναντίον διέπρεψαν (βλέπε Netflix, Facebook, Amazon, Google κοκ).

Μετά τις εκλογές τις 3ης Νοεμβρίου και παρά το αβέβαιο και πολωμένο πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές των εταιρειών που θεωρούνται παραδοσιακές αξίες, σε σχέση με τις Big Tech, οι οποίες λογίζονται πλέον ως ασφαλή καταφύγια στους επενδυτικούς κύκλους.

Αποτέλεσμα ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος ήταν ο πρώτος εκ των βασικών δεικτών της Wall Street που επανήλθε από την αρνητική επικράτεια να δέχεται πιέσεις την ώρα που ο βιομηχανικός δείκτης ακολουθούσε την ανιούσα.

Παράλληλα τις προηγούμενες 2 εβδομάδες όπως και αυτή την εβδομάδα, τα θετικά νέα από τις δοκιμές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προσέφεραν ώθηση επίσης ώθηση στις μετοχές των εταιρειών εκείνων, που θεωρείται ότι μετά την άρση των lockdowns θα επανέλθουν σε μία πορεία ανάκαμψης και κυρίως εκείνες του κλάδου των ταξιδίων και αναψυχής.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος της υγείας και οι μετοχές του δεν έχουν παρουσιάσει καμία εντυπωσιακή μεταβολή, μετά τις θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊο.

Σήμερα ωστόσο ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τους Αμερικανούς, καθώς είδαν να ξεπροβάλει μετά από παρά πολύ καιρό μία αχτίδα ελπίδας για να μπει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που ταλανίζει τον πολιτικό στίβο στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά έδειξε την πρόθεση να παραδεχθεί ότι όσες προσπάθειες και να καταβάλει δεν θα καταφέρει τελικά να παραμείνει για άλλα τέσσερα χρόνια στο Οβάλ Γραφείο.

Ο νεοκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε φροντίσει από χθες να προσφέρει μια τονωτική ένεση στις αγορές, επαναφέροντας μία παλιά γνώριμο στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, την πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν.

Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν θέλει να γράψει ιστορία ορίζοντας την υπουργό Οικονομικών, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά, να αναλάβει μια γυναίκα να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Φαίνεται ότι ο Dow Jones θέλησε να κλέψει λίγο από τη δόξα της Γιέλεν και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε κι εκείνος να γράψει ιστορία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 30.000 μονάδες στην ιστορία του.

Διαβάστε περισσότερα

United Group: Δρομολογείται η δημόσια πρόταση για την έξοδο της Forthnet από το Χρηματιστήριο

Έλον Μασκ: Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο\

Κρετόφ (eBay): 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ως εξαγωγική πύλη την πλατφόρμα μας