Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να «πατούν φρένο» στα κέρδη και το ράλι που έχει σημειώνει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης του 2023, να εξανεμίζεται.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, το οποίο έφεραν -κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης- τα νέα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, που επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πράγματι σε τροχιά αποκλιμάκωσης, παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές αποδίδουν την αντιστροφή του κλίματος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των επενδυτών, καθώς υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε φάση ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων για μία τεταμένη περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών άφησαν μια… γλυκόπικρη γεύση στους επενδυτές.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκανε βουτιά 613 μονάδες ή 1,81% και διαμορφώθηκε στις 33.296 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 1,56% και τις 3.928 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, σημείωσε πτώση 1,24% και τις 10.957 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις περίπου 10.000 υπαλλήλων, κάτι που πλήττει το επενδυτικό κλίμα. Μάλιστα η μετοχή της υποχώρησε 1,89% για να συμπαρασύρει και τον Dow Jones στα χαμηλά του.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των νέων στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, οι οποίες υποχώρησαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο (πτώση 0,1% ανέμεναν οι αναλυτές), σε μια πρόγευση των επόμενων μετρήσεων για τον πληθωρισμό.

Η πτώση των τιμών αντικατοπτρίστηκε και στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες υποχώρησαν 1,1% τον Δεκέμβριο, ελαφρώς περισσότερο από την πρόβλεψη για 1%.

Απώλειες 1% για το πετρέλαιο

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς το αργό τύπου Brent είδε το πλέον ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου να κλείνει στα 84,98 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,1% ή 94 σεντς, αφότου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών είχε φτάσει έως και τα 87,85 δολ. το βαρέλι.

Το αμερικανικό WTI Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε με απώλειες 70 σεντς ή 0,9% στα 79,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ εντός της ημέρας είχε φτάσει έως και τα 82,38 δολ.

Διαβάστε επίσης

Οι εστεμμένοι στη «Μεγάλη Βρεταννία» κι ο Αλβέρτος… χώρια, οι νέες δημοσκοπήσεις, το «ήχος και φως» Νο 2, το βαρύ σφυρί στο Ψυχικό και η νέα συμμαχία του Γερμανού 

Γιατί το Castiglion del Bosco στην Τοσκάνη αναδείχθηκε Νο1 ξενοδοχείο στον κόσμο

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο