Η ισχυρή, άνω του αναμενόμενου, επίδοση που κατέγραψε το ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έδωσε ώθηση στη Wall Street, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας παρά την πίεση των αυξημένων επιτοκίων. Όμως, τα αρχικά κέρδη στους δείκτες περιορίστηκαν κάπως λόγω κυρίως των πιέσεων που δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με οδηγό την Tesla.

Έτσι, ο Dow Jones παρουσίασε άνοδο ύψους 0,64% στις 38.049 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,53% φτάνοντας τις 4.894 μονάδες και ο Nasdaq παρά τις πιέσεις που δέχτηκε κατάφερε επίσης να κλείσει σε θετικό έδαφος, στις 15.510 μονάδες αυξημένος κατά 0,18%.

Πάντως, ειδικά για τον S&P η νέα αυτή μικρή αύξηση ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, το πέμπτο συνεχόμενο για το δείκτη από την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα δε, συμπλήρωσε και την έκτη συνεδρίαση στα… πράσινα!

Συνολικά για τη μέχρι τώρα εβδομάδα τα πρόσημα για όλους τους δείκτες παραμένουν θετικά, με τον Dow να είναι ελαφρά πάνω κατά 0,1%, τον S&P 500 να κερδίζει 0,9% και τον Nasdaq να ξεχωρίζει με άλμα της τάξεως του 1,2%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις υποχώρησαν σήμερα, αν και παρέμειναν σταθερά πάνω από το 4%. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς κέρδισε περίπου πέντε μονάδες στο 4,134%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το… δεξί, καθώς η αγορά αιφνιδιάστηκε ευχάριστα από το άλμα του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, που ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,3%, ήτοι πολύ πάνω από το περίπου 2% που περίμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα και τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού παρέμειναν θετικά. Ο δείκτης τιμών ατομικής κατανάλωσης (PCE) που θεωρείται ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve αυξήθηκε κατά 1,7% το τέταρτο τρίμηνο, από το 2,6% το τρίτο τρίμηνο, με τον δομικό PCE να παραμένει αμετάβλητος στο 2%.

Ουσιαστικά ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που ο σημαντικός αυτός πληθωριστικός δείκτης κινείται κοντά ή κάτω από το 2% που είναι και ο στόχος της Fed.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ανακοινώνονται και τα στοιχεία του δείκτη ειδικά για τον Δεκέμβριο.

Πάντως, παρά τα στοιχεία αυτά οι προσδοκίες της αγοράς πως η Fed θα προχωρήσει γρήγορα σε καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης έχουν περιοριστεί αισθητά. Ο δείκτης FedWatch της CME τοποθετεί πλέον τις πιθανότητες για μια πρώτη περικοπή των επιτοκίων το Μάρτιο μόλις στο 50%, ενώ πρόσκαιρα το ποσοστό είχε πέσει και στο 47,4%, ήτοι δηλαδή κάτω κι από το μισό.

Σε επίπεδο μετοχών μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου βάρυναν κάπως το κλίμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε η μετοχή της Tesla, καθώς τα μειωμένα έσοδα και κέρδη της και οι αρνητικές προσδοκίες για το 2024 δεν άφησαν αδιάφορους τους επενδυτές σε ένα διάστημα που και η στρατηγική της με περικοπές των τιμών για να κρατήσει ψηλά τις πωλήσεις έχει προκαλέσει γκρίνια στους μετόχους.

Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ έχασε πάνω από 12% καταγράφοντας έτσι τη χειρότερη συνεδρίαση της εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2020. Μάλιστα, οι απώλειες της από την έναρξη της χρονιάς ξεπερνούν το 26%.

Η πορεία αυτή επηρέασε το κλίμα συνολικά, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν και οι μετοχές που ξεχώρισαν θετικά. Ανάμεσα τους η IBM που μετά τις καλές επιδόσεις που ανακοίνωσε είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά πάνω από 9%. Το ίδιο ισχύει και για την American Airlines.

Σημειωτέον πως περίπου το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου με περίπου το 74% να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών.

Διαβάστε ακόμη

Μειοδότης ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (upd)

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών και το κτίριο που στεγάζεται η ΡΑΑΕΥ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ