Αγορές

Wall Street: Μικρή άνοδος με τον S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό του ρεκόρ

  • newsroom


Δεν «τρόμαξε» η Wall Street από την άνοδο του πληθωρισμού - Σημαντικά κέρδη για τους δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για την ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow Jones ένισχύθηκε κατά 0,19% κλείνοντας στις 34.529 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,08% κλείνοντας στις 4.204 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 13.748 μονάδες μετά από άνοδο κατά 0.09%.

Παρά την οριακή άνοδο του S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση, σε επίπεδο εβδομάδας έχει καταγράψει κέρδη άνω του 1% και πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό του ρεκόρ. Κέρδη άνω του 1% σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε και ο Dow Jones και πλέον οδεύει στην αναπλήρωση των απωλειών που είχε σημειώσει στις αρνητικές δύο προηγούμενες εβδομάδες. Ο Nasdaq έχει καταγράψει κέρδη κατά 2,3% σε επίπεδο εβδομάδας που είναι και η καλύτερη εβδομαδιαία επιδόση του από τις 9 Απριλίου.

Στην επικαιρότητα της ημέρας κυριάρχησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό με το υπουργείο Εμπορίου να ανακοινώνει ότι ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,5% τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 3,6% από 2,4% τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (τον οποίο χρησιμοποιεί η Fed ως βασικό δείκτη για τον πληθωρισμό) ενισχύθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, μετά από μηνιαία άνοδο 0,7%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1991.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το CNBC, τα στοιχεία του πληθωρισμού παρά την αύξηση δεν «τρόμαξαν» την Wall Street όπως φοβόνταν πολλοί αναλυτές. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Fed βρίσκεται στο σωστό σημείο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν χαμηλές. Αυτό είναι βασικά το μεταβατικό σημείο», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group.

Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν την Ουάσινγκτον, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τον πρώτο προϋπολογισμό του για το 2022, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους 6 τρισ. δολαρίων, για τον «επανασχεδιασμό» της αμερικανικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα:

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για το Ελληνικό

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Περισσότεροι δικαιούχοι – Πώς θα κάνετε δωρεάν διακοπές (vid)

Επιτέλους, ο Μεγάλος Περίπατος πρέπει να πάει περίπατο