Σε νέο υψηλό έφτασαν οι Nasdaq και S&P 500 στη συνεδρίαση της Wall Street την Τετάρτη, μετά την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, και έχοντας λάβει ώθηση νωρίτερα από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 0,09% στις 38.712 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,85% αγγίζοντας τις 5.421 μονάδες και φτάνοντας σε νέο ρεκόρ, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εκτινάχθηκε 1,53% στις 17.608 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος του 5,25-5,50%, δίνοντας σήμα για μόνο μία μείωση μέχρι τα τέλη του έτους. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αρκετά, αλλά βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ μετά τη συνεδρίαση, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειώσει η αμερικανική οικονομία σε ό,τι αφορά τους δύο στόχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed. «Η αγορά εργασίας βρίσκεται πλέον σε καλύτερη ισορροπία, με συνεχή ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας και χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από περίπου 7% σε 2,7%. Αλλά εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός», είπε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), τα στοιχεία για τον Μάιο έδειξαν ότι παρέμεινε αμετάβλητος και χαμηλότερος από την εκτίμηση του Dow Jones για μηνιαία αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση, ο CPI ενισχύθηκε 3,3%, ποσοστό επίσης χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις.

Η απόφαση της Fed για τα επιτόκια έφερε πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων κατά περίπου 7 μονάδες βάσης, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί στο 4,3% και το 2ετές στο 4,76%.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αρκετά, αλλά βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα»

Federal Reserve: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη φορά

Αγορά ακινήτων: Μεγάλη η ζήτηση για… «διάσημα» σπίτια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ