Με έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Xρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει οριακή άνοδο 0,06% και να είναι στις 910,99 μονάδες, με τις εναλλαγές προσήμων και σε δεικτοβαρείς τίτλους και σε δείκτες να είναι το κυρίαρχο στοιχείο της συνεδρίασης. Μέσα σε αυτό το κλίμα προχώρησε σήμερα η Ελληνική δημοκρατία σε άνοιγμα βιβλίου προσφορών για την έκδοση νέου πενταετές ομολόγου με την έξοδο στις αγορές να είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς. Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουρίου  2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ. Με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%.

Οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση στο επίκεντρο παραμένει η μετοχή της Attica Bank, η οποία καταγράφει το δεύτερο στη σειρά limit down, εν αναμονή της έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου για την ενεργοποίηση του “νόμου Χαρδούβελη” για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου. Στην μετοχή δεν υπάρχουν εντολές αγοράς, παρά μόνο πώλησης, στα επίπεδα των 0,14 ευρώ. Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η Motor Oil με 2,18%, η ΕΥΔΑΠ με 2,12% και η Λάμδα με 2,08% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Eurobank, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΤE.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Πειραιώς με 3,69%, η Ελλάκτωρ με 3,56% και η Τέρνα Ενεργειακή με 3,04% ενώ με ήπια πτώση ακολουθούν η ΔΕΗ, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Aegean, Σαράντης, Coca Cola, Μυτιληναίος και Jumbo. Τεχνικά τώρα για το χρηματιστήριο Αθηνών και τον Γενικό δείκτη θεωρείται θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 908 μονάδων, καθώς αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς στις 931 (gap), 949 – 950 και 1013 μονάδες (σχετικά αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα). Αντίθετα, νέο κλείσιμο χαμηλότερα των 908, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 900, 881 (απλός ΚΜΟ 20 ημερών), 869 (ημερήσιο “stop long”), 867 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 846 – 836 μονάδες. Πρώτο μέλημα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2200 – 2240 μονάδων (gap), προκείμενου οι αγοραστές να βάλουν σαν επόμενο στόχο τις 2366 – 2371 μονάδες. Όμως αν χαθεί η πρώτη στήριξη στις 2185, δεν μπορεί να αποκλειστεί πισωγύρισμα προς τις 2101 (ημερήσιο “stop long”), 2092 (εκθετικός ΚΜΟ 20 ημερών) και 2046 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Μουσουρούλης: «Η απολιγνιτοποίηση είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ ύψους 5 δισ., στην ιστορία της Ελλάδας»

Προς κατάργηση το SMS για ψώνια – Τι θα γίνει με παιδικούς σταθμούς και ωράριο

Cetracore-JetOil: Οι Ρώσοι, ο Πακιστανός και ο Αλέξανδρος Χανδρής