Αγορές

XA: Άνοδος του Γενικού Δείκτη με ώθηση από τα long χαρτοφυλάκια

  • Χρήστος Λαΐνας


Οι επενδυτές από την αρχή του χρόνου έχουν εστιάσει την προσοχή τους στον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο

Θετικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,54% και να βρίσκεται στις 911,94 μονάδες με τα long χαρτοφυλάκια να οδηγούν την αγορά πιο ψηλά με τον τραπεζικό κλάδος μέχρι στιγμής να βοηθάει σε αυτή την κίνηση ενώ ο ενεργειακός και κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να δίνει κέρδη στους επενδυτές.

Οι επενδυτές άλλωστε από την αρχή του χρόνου έχουν εστιάσει την προσοχή τους στον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο με την αγορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη διάθεση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ, με την εισηγμένη να θέλει να ολοκληρωθεί η διάθεση του ποσοστού μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου της χρονιάς.

Στον κατασκευαστικό κλάδο από την άλλη οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών καθώς και στελεχών της Λάμδα ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε την κατάληξη της συμφωνίας παραχώρησης του Ελληνικού από το κράτος προς την εταιρεία επηρεάζει θετικά την ΓΕΚ Τέρνα ενώ και η Ελλάκτωρ μετά την ολοκλήρωση του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ οδεύει προς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την οποία θα γυρίσει η σελίδα για την δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας.

Και στην σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ πιθανόν να δούμε να συνεχίζεται το rotation της, μη Τραπεζικής, υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και από τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς είναι πιθανόν και σήμερα να δούμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους που είχαν “τρέξει” το τελευταίο διάστημα, αλλά και επανατοποθετήσεις σε μετοχές που είχαν δώσει βραχύβια διόρθωση.

Το ζητούμενο είναι η τεχνική διόρθωση των τίτλων που συγκράτησαν την αγορά πέριξ των 900 μονάδων να μην συμπέσει χρονικά με τη συνέχιση της αρνητικής πορείας του τραπεζικού κλάδου, καθώς, εκεί θα δούμε τον γενικό δείκτη να ξαναδοκιμάζει το κατώτατο εύρος της συσσώρευσης, ήτοι στις 880 μονάδες. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι 860 μονάδες είναι το επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει καθοδικά ο γενικός δείκτης για να κρατήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά. Τεχνικά ο Γενικός δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 919 μονάδων.

Οι επόμενες στηρίξεις στις 877 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 870, 846 – 836 και 828 – 824 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών και κλεισίματος υψηλότερα των 919, οι επόμενες αντιστάσεις στις 950 μονάδες και 1013 μονάδες. Ημερήσιο σήμα εξόδου και για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2230 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2135 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106 – 2101 και 2079 – 2070 μονάδες.

Πάντα πρώτο ζητούμενο, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), προκειμένου να ανοιχτεί δρόμος προς τις 2366 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Λάμδα με 1,73% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν η Alpha Bank με 1,72%, η Eurobank με 1,59%, η ΔΕΗ με 1,46%, η ΓΕΚ Τέρνα με 1,28%, η Πειραιώς με 1,18% και ο ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ με 1,09% και 1% αντίστοιχα ενώ ήπια ανοδικά κινούνται η ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Motor Oil, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Coca Cola. Σε αρνητικό έδαφος ο Τιτάνας με 1,82%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,09% και η Μυτιληναίος με 1,05% ενώ ακολουθούν ήπια πτωτικά ο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Εθνική.

Διαβάστε ακόμα:

Ebury: Ο πληθωρισμός – έκπληξη των ΗΠΑ «ανεβάζει» τις αγορές εμπορευμάτων

Τα δικαστήρια χαρίζουν τους φόρους που… ξέχασε να επιβάλει η εφορία

Χρυσός: Κερδίζει έδαφος το πολύτιμο μέταλλο