Ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα για το Νοέμβριο επιφύλασσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς το ηχηρό ριμπάουντ της μεταποίησης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα, παραμέρισαν τους φόβους και τις ανησυχίες από τα lockdowns τα οποία θέτουν σε εφαρμογή η μία μετά τις άλλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το θετικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης δεν επηρεάστηκε ούτε από το επεισοδιακό ξεκίνημα της σημερινή συνεδρίασης, όταν οι πανευρωπαϊκοί δείκτες Euro STOXX 600 και Euro STOXX 50 δεν λειτούργησαν στις πρωινές συναλλαγές λόγω «προβλημάτων στην είσοδο των δεδομένων», όπως δήλωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τους εν λόγω δείκτες, Qontigo, στους πελάτες της.
Τα προβλήματα αυτά δεν εμπόδισαν του δύο δείκτες να κλείσουν με κέρδη 1,61% ο Euro STOXX 600 και 2,07% ο δεύτερος.

Ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής ήταν ο μοναδικός από τους βασικούς ευρωπαϊκούς που έκλεισε με απώλειες 0,26%, με τη μετοχή της σουηδικής αεροπορικής SAS, να τραβάει τον δείκτη προς τα κάτω μετά τις απώλειες 16,78%, καθώς οι μετοχές που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της κυκλοφόρησαν στην αγορά.

Η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους EasyJet παρά τις αρχικές πιέσεις έκλεισε με οριακά κέρδη 0,12%, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Γιόχαν Λούντγκρεν δήλωσε στο Reuters το Σαββατοκύριακο, ότι δεν είναι αντίθετος για οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση για την εταιρεία, ένα μέτρο που πιθανότατα θα εξασθενίσει το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων δραματικά. Αντίθετα, η μετοχή της Ryanair, της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάικλ Ο’Λίρι συνεχίζει να αντιτίθεται ενάντια στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις κρατικές ενισχύσεις στις αεροπορικές εταιρείες, ενισχύθηκε 1,20%, παρά τις καθαρές ζημιές ύψους 197 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους.

Η μεταποίηση διέπρεψε τον Οκτώβριο, καθώς αναρριχήθηκε σε υψηλό 27 μηνών στην Ευρωζώνη, με τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία να ανέρχονται σε επίπεδο ρεκόρ. Στην Κίνα η μεταποίηση τον προηγούμενο μήνα σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν 10ετίας, ενώ στις ΗΠΑ η δραστηριότητα του κλάδου ανήλθε σε υψηλό 2 ετών και οι βιομηχανικές παραγγελίες εκτινάχθηκαν σε υψηλό 17 ετών.

Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες να παρουσιάσουν σαφώς βελτιωμένη εικόνα στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Ειδικότερα ο ιταλικός FTSE MIB ξεχώρισε με κέρδη 2,55%, για να ακολουθήσει από κάποια απόσταση ο γαλλικός CAC 40 κλείνοντας 2,11% υψηλότερα, ακολούθησε ο γερμανικός DAX ενισχυμένος κατά 2,01%, με τον βρετανικό FTSE 100 να προσθέτει 1,39%.

Ωστόσο, πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η μετοχή της Ocado, όπως και σε πολλές άλλες ημέρες όταν ο κορωνοϊός κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα. Η μετοχή της εταιρείας της οποίας η τεχνολογία οδηγεί τα κέντρα εφοδιασμού των σούπερ μάρκετ, σημείωσε άνοδο 8,04%, αφού αναθεώρησε επί τα βελτίω  την καθοδήγηση για τα κέρδη του 2020, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε δύο εξαγορές εταιρειών ρομποτικής τεχνολογίας συνολικού ύψους 287 εκατ. δολαρίων. Οι εξαγορές αναμένεται να της επιτρέψουν να επεκταθεί σε αγορές εκτός των παντοπωλείων. Η Kindred Systems, η μεγαλύτερη από τις δύο εταιρείες που εξαγοράζει η Ocado, έχει αξιόλογους πελάτες στον τομέα της λιανικής πώλησης ενδυμάτων, όπως η Gap και η American Eagle.